ANSTÄLLER. På GIL spår man att åtgärder för att hejda Coronasmittan kommer att leda till både fler och längre sjukskrivningar. Nu behöver de anställa. Foto: Mostphotos

De anställer när andra varslar

Varslen i Göteborg avlöser varandra i coronasmittans spår. I assistansbranschen är läget det omvända. ”Vi anställer som aldrig förr”, säger Malin Tidstrand, HR-ansvarig på GIL.

  • Publicerad 17:03, 17 mar 2020

Anders Westgerd, vd GIL. Foto: Kai Martin

Hundratals göteborgare har redan blivit av med jobbet på grund av det nya coronaviruset. Varslen den närmsta tiden väntas göra tusentals arbetslösa.

På assistanskooperativet GIL är läget det omvända. Eftersom merparten av deras kunder tillhör riskgrupper går de nu mot strömmen och anställer.

– För att säkra assistansen och i slutänden livet för våra assistansberättigade så anställer vi som aldrig förr. Vi ber alla som har särskilt svårt att klara sig utan assistans att se över sina personalgrupper och rekrytera extrapersonal. Vår vikariepool, som täpper till luckor när ordinarie personalen är sjuk eller får förhinder, behöver vara mer potent än någonsin, säger Malin Tidstrand, HR-ansvarig på GIL, i ett uttalande.

Situationen bekräftas av assistansbolaget Humana som är i samma sits.

– Bilden stämmer. Vi har en verksamhet som alltid måste hålla igång. Blir det inte värre än vad det är just nu så hanterar vi det. Men vi är snarare i en situation där vi anställer fler än att vi permitterar. Vi håller på att ta fram beredskapsplaner och förbereder extra annonskampanjer, säger Jonatan Arenius, kommunikationsansvarig på Humana.

Anders Sandegård, verksamhetschef på Ågrenska Assistans, berättar att man under de senaste åren haft svårt att rekrytera.

– Nu hoppas vi att fler söker våra tjänster. Vi ska prova att lägga ut annonser på nytt för att se om vi får ett ökat söktryck, säger Anders Sandegård.

Han berättar också att kraven för att arbeta som personlig assistent har ökat.

– Många av de mer "enkla" assistentjobben som till exempel ledsagare har försvunnit när många har blivit av med sin assistans. Nu återstår de mer avancerade jobben.

En stor del av dem som är i behov av personlig assistans tillhör riskgrupper och är redan vana vid god hygien och att undvika sammanhang där man kan bli smittad av vanlig influensa.

– Men i samband med detta har vi också uppdaterat våra hygienrutiner. Assistenter jobbar exempelvis utan klockor och man byter kläder innan man börjar jobba för att minska risken för smitta, säger Anders Sandegård.

På GIL hoppas VD:n Anders Westgerd att man nu kan locka personal från andra branscher.

– Förutom att vi har jobb när andra måste säga upp, så tror vi att det är nyttigt att någon gång i livet jobba som assistent. Det skapar en större insikt och förståelse och vi tror det spräcker många fördomar att få en sådan inblick som jobbet innebär. Personlig assistans är i grund och botten ett serviceyrke. Det krävs generellt ingen utbildning eller arbetslivserfarenhet. Vi kan helt enkelt vara ett alternativ för alla som vill göra något handfast eller som behöver ett jobb, säger Anders Westgerd.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57