ANSTÄLLER. På GIL spår man att åtgärder för att hejda Coronasmittan kommer att leda till både fler och längre sjukskrivningar. Nu behöver de anställa. Foto: Mostphotos

De anställer när andra varslar

Varslen i Göteborg avlöser varandra i coronasmittans spår. I assistansbranschen är läget det omvända. ”Vi anställer som aldrig förr”, säger Malin Tidstrand, HR-ansvarig på GIL.

  • Publicerad 17:03, 17 mar 2020

Anders Westgerd, vd GIL. Foto: Kai Martin

Hundratals göteborgare har redan blivit av med jobbet på grund av det nya coronaviruset. Varslen den närmsta tiden väntas göra tusentals arbetslösa.

På assistanskooperativet GIL är läget det omvända. Eftersom merparten av deras kunder tillhör riskgrupper går de nu mot strömmen och anställer.

– För att säkra assistansen och i slutänden livet för våra assistansberättigade så anställer vi som aldrig förr. Vi ber alla som har särskilt svårt att klara sig utan assistans att se över sina personalgrupper och rekrytera extrapersonal. Vår vikariepool, som täpper till luckor när ordinarie personalen är sjuk eller får förhinder, behöver vara mer potent än någonsin, säger Malin Tidstrand, HR-ansvarig på GIL, i ett uttalande.

Situationen bekräftas av assistansbolaget Humana som är i samma sits.

– Bilden stämmer. Vi har en verksamhet som alltid måste hålla igång. Blir det inte värre än vad det är just nu så hanterar vi det. Men vi är snarare i en situation där vi anställer fler än att vi permitterar. Vi håller på att ta fram beredskapsplaner och förbereder extra annonskampanjer, säger Jonatan Arenius, kommunikationsansvarig på Humana.

Anders Sandegård, verksamhetschef på Ågrenska Assistans, berättar att man under de senaste åren haft svårt att rekrytera.

– Nu hoppas vi att fler söker våra tjänster. Vi ska prova att lägga ut annonser på nytt för att se om vi får ett ökat söktryck, säger Anders Sandegård.

Han berättar också att kraven för att arbeta som personlig assistent har ökat.

– Många av de mer "enkla" assistentjobben som till exempel ledsagare har försvunnit när många har blivit av med sin assistans. Nu återstår de mer avancerade jobben.

En stor del av dem som är i behov av personlig assistans tillhör riskgrupper och är redan vana vid god hygien och att undvika sammanhang där man kan bli smittad av vanlig influensa.

– Men i samband med detta har vi också uppdaterat våra hygienrutiner. Assistenter jobbar exempelvis utan klockor och man byter kläder innan man börjar jobba för att minska risken för smitta, säger Anders Sandegård.

På GIL hoppas VD:n Anders Westgerd att man nu kan locka personal från andra branscher.

– Förutom att vi har jobb när andra måste säga upp, så tror vi att det är nyttigt att någon gång i livet jobba som assistent. Det skapar en större insikt och förståelse och vi tror det spräcker många fördomar att få en sådan inblick som jobbet innebär. Personlig assistans är i grund och botten ett serviceyrke. Det krävs generellt ingen utbildning eller arbetslivserfarenhet. Vi kan helt enkelt vara ett alternativ för alla som vill göra något handfast eller som behöver ett jobb, säger Anders Westgerd.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20