De är bäst i klassen i trafiksäkerhet

Att köra för fort utanför en skola är både onödigt och livsfarligt. Två klasser i Göteborg har fattat grejen och tar hem förstapris i NTF Västs tävling i trafiksäkerhet. "Det är så sjukt dumt att köra för fort", säger eleverna i klass 3A på Dalaskolan.

  • Publicerad 14:30, 5 jun 2021

10 sekunder är ingenting, man hann ju ingenting alls

Tävlingen gick ut på att låta skolklasser illustrera vad man hinner göra på den korta tid man sparar när man kör för fort utanför en skola. De tio sekunder långa klippen ska motsvara den tid som sparas varje 200 meter när man kör 50km/h istället för 30km/h. Bland de rekordmånga 445 bidragen står klass 6D på Klarebergsskolan på Hisingen och 3A på Dalaskolan i Västra Frölunda som två av de fem vinnarna.

En kort rast vann

Oskar Nunes och Felix Norrman som skapade det vinnande klippet för Dalaskolan funderade länge på hur de skulle få till det bästa bidraget.

– Vi hade så många olika idéer så vi började filma flera stycken och valde ut den som blev bäst, säger Felix.

Bidraget de till slut valde att skicka in och som också blev ett av vinnarbidragen handlar om en väldigt kort rast. I klippet ser man hur killarna ta på sig ytterkläderna och springer ut på skolgården med en boll som de kastar mellan sig. Efter bara några sekunder ropar en lärare att rasten är slut och de beger sig in igen.

– 10 sekunder är ingenting, man hann ju ingenting alls, säger Oliver.

Viktigt ämne och alltid lika aktuellt

Alla elever i klass 3A på Dalaskolan skickade in bidrag och var med och tävlade.

– Barnen har varit väldigt engagerade och vi har lagt ner mycket tid på arbete kring detta. Både med klippen och med samtal kring ämnet som är väldigt viktigt, säger Pia Åberg, klasslärare för 3A.

NTF har mätt hastigheter utanför skolor i 20 års tid och resultatet har alltid varit detsamma. Ungefär hälften av bilarna kör för fort.

– Vi hoppas och tror att vår tävling har medfört att fler pratar trafiksäkerhet både i skolan och hemma. Många av de som kör för fort utanför skolorna är just föräldrar, och vår erfarenhet är att elevernas nyfunna kunskaper om fortkörning faktiskt också kan få de vuxna att tänka till och agera annorlunda, säger Natalija Sako. Kommunikatör på Ntf Väst och projektledare för tävlingen.

Vi är GBG