Experthjälp. Frances Sprei, docent vid avdelningen fysisk resursteori, institutionen för rymd,- geo- och miljövetenskap Chalmers tekniska högskola är en av sju forskare i klimatrådet. Foto: Mostphotos/Chalmers tekniska högskola

De är experterna i Göteborgs nya klimatråd

Göteborg får experthjälp för att nå miljömålen. Sju ledande forskare har utsetts till stadens nya klimatråd.

  • Publicerad 11:21, 2 jun 2022

Nu är det klart vilka experter som ska ingå i stadens nya klimatråd. De sju ledamöterna är experter på området inom forskningsvärlden.

Tanken är att rådet både ska stötta och granska stadens arbete med att nå klimatmålen.

Tre av ledamöterna i rådet är verksamma på Chalmers tekniska högskola. En av dem är Frances Sprei, som forskar om hållbar mobilitet vid Chalmers tekniska högskola.

– Det känns kul och spännande. Utifrån mitt eget forskningsområde mobilitet och transport, hoppas jag kunna hjälpa Göteborgs stad att nå ett mer hållbart transportsystem, som hjälper kommunen att nå målen samtidigt som dess invånare har tillgång till hållbar mobilitet, säger Frances Sprei till Aktuell Hållbarhet.

Så vill politikerna förändra biltrafiken

De lokala rödgrönrosa-partierna som har varit pådrivande för ett klimatråd, är nöjda.

– Äntligen, vi har drivit på hårt för ett klimatråd. Göteborg behöver utomstående ögon som granskar kommunens klimatarbete. Klimatperspektivet måste genomsyra alla politikområden, säger Karin Pleijel, oppositionsråd för Miljöpartiet de gröna.

Vardag på två hjul inga problem för trebarnsfamiljen

Experterna i klimatrådet

Fredrik Hedenus, biträdande professor vid avdelningen fysisk resursteori, institutionen för rymd,- geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola.

Frances Sprei, docent vid avdelningen fysisk resursteori, institutionen för rymd,- geo- och miljövetenskap Chalmers tekniska högskola.

Holger Wallbaum, professor i hållbart samhällsbyggande, institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

Petra Svensson, lektor i statsvetenskap, Högskolan i Halmstad.

Andreas Nilsson, professor vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Ebba Brink, forskare i hållbarhetsarbete i kommunal sektor, vid Lunds universitet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47