De är redo för superstudenten utan restriktioner

De har pluggat nästan hela sin gymnasietid på distans. Nu får de ett riktigt studentfirande utan restriktioner. För första gången på två år får studenterna åka flak och festa ihop.

  • Publicerad 05:30, 12 apr 2022

Det känns lite som att vi tar igen allt vi har missat.

De är rörande överens. Stella Bruce, Alvin Nääs och Lif Sporre hade inte velat ta studenten förra våren. Då gällde fortfarande coronarestriktioner med förbud mot studentflak och större sammankomster. Folkhälsomyndigheten förespråkade ett småskaligt firande, som helst skulle skötas utomhus.

Årets studenter har inga särskilda förhållningsregler. Allt är ungefär som det var innan världen drabbades av en pandemi. Studenterna är fulla av planer på champagnefrukostar, familjemottagningar och fester.

– Det känns lite som att vi tar igen allt vi har missat under de senaste två åren, säger Stella Bruce.

Vet allt om distansundervisning

Stella, Alvin och Lif är klasskamrater på teknikprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium. De hann gå en och en halv termin tillsammans i skolan innan de skickades hem för att undervisas på distans.

Inledningsvis var det ganska skönt. Som en slags bonussemester på hemmaplan. Det räckte att stiga upp en kvart innan lektionsstarten och ingen brydde sig om man satt framför datorn i pyjamas.

– I början kändes det bra och jag följde oftast med på lektionerna. I tvåan slutade jag nästan helt att delta, berättar Alvin Nääs.

Ingen av eleverna hade reflekterat över hur mycket den fysiska närvaron på skolan betydde, förrän den plötsligt ställdes in. När vanliga rutiner upphörde att gälla blev det svårt att upprätthålla motivationen. Vissa ämnen var extra komplicerade att följa online.

– Särskilt matte och fysik. Det har märkts på betygen, säger Lif Sporre.

Något som de heller aldrig trodde att de skulle sakna, var de långa resorna. Men både Stella och Alvin, som har pendelavstånd till Lindholmen, har upptäckt att de faktiskt gillar bussturerna mellan hemmet och skolan.

– Det har jag märkt nu när vi är tillbaka. Det är något terapeutiskt med att sitta på bussen och fundera, säger Alvin.

Jobb och resor

Med två månader kvar till studenten är det hektiska dagar. Vid sidan av skolarbetet ska detaljerna för studentfirandet bockas av. Mössor, klänningar, kavajer och studentskyltar. Därefter väntar livet med sommarjobb och framtidsplaner.

– Nu vill jag jobba och resa i några år. Tanken är också att göra militärtjänstgöring, säger Alvin.

Stella vill också vänta med vidare studier. Först ska hon och klasskamraterna åka på studentresa till Mallorca sen väntar sommarjobbet på Mc Donalds.

Lif är den enda i trion som redan har sökt till universitetet i höst. Om allt går som det ska börjar hon läsa till stadsplanerare i Malmö nästa termin.

– Men först ska jag arbeta och tjäna lite pengar. Jag fick precis besked att jag fått jobb på The Burger i sommar, säger hon.

Vi är GBG