Azada Najafi och Rahmat Rahmani fixar konsert med en av de största afghanska artisterna, Dawood Sarkhosh. Foto: Privat/Hazara international network

De bjuder in afghanska superstjärnan till Göteborg

I stället för att satsa på ett stort och påkostat bröllop bestämde sig Azada Najafi och Rahmat Rahmani för att lägga pengarna på något annat. I slutet av januari arrangerar de en konsert i Göteborg med en av Afghanistans största stjärnor: Dawood Sarkhosh.

  • Publicerad 17:00, 16 jan 2017

Han är en välbekant popkung för i princip alla afghaner, berättar Azada Najafi, som själv varit ett fan sen barndomen i Afghanistan på nittiotalet.

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Jag har lyssnat på honom sen jag var liten och hållit i det hela tiden sen vi kom till Sverige 1997. Han har alltid stöttat tjejer och kvinnor, säger hon.

Dawood Sarkhosh har spelat i både Sverige och Göteborg tidigare, och är en förebild för många ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, berättar hon. Precis som många av de som sökt asyl i Sverige de senaste åren, tillhör han minoriteten hazarer som förföljs och förtrycks i hemlandet, och själv har han levt i exil sen tonåren.

När Dawood Sarkhosh besökt hem för ensamkommande i Sverige har ungdomar rest från andra städer för att träffa artisten som kallas "den afghanska musikens Messias".

– De älskar honom och vill aldrig släppa honom. Det betyder mycket att han kan berätta om sin flykt och hur det är att komma till ett nytt land. Den här turnén heter Krig och galenskap, om man översätter till svenska, säger Azada Najafi, som själv är engagerad i Svenska Afghanistankommittén.

Det var hösten 2015 som hon och Rahmat Rahmani gifte sig. Men i stället för att ställa till med stor fest, bestämde sig paret för att spara pengarna – för att bjuda in Dawood Sarkhosh med band för att spela i Göteborg.

21 januari är det dags i Lundbygymnasiets aula, ett evenemang som paret totalt lagt över 100 000 kronor på att förverkliga.

– Vi ville göra något för de här ungdomarna. Jag brinner för den här idén, och känner att det är väldigt viktigt, säger Azada Najafi.

Alla biljettintäkter går till välgörenhet, för att stötta unga kvinnor som utbildar sig till sjuksköterskor i Afghanistan. Hittills har intresset varit stort kring konserten och totalt kan lokalen ta strax över 800 besökare.

– Det finns en stor publik och egentligen hade han kunnat spela på ett större ställe än så, säger hon.

Nyfiken? Här är några låttips

Azada Najafi tipsar dig om sina favoritlåtar med Dawood Sarkhosh:

Tanha (lyssna här)

Dehmazang (lyssna här)

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11