De bryter ungas hemmasittande med datorspel

Dataspelsklubben har sedan de startade gjort succé. Nu flyttar de till nya lokaler för att kunna hjälpa fler att bryta sin socialaisolering.

  • Publicerad 16:40, 20 mar 2019

Nyligen presenterade TV4:s Kalla fakta siffror på att 5 500 barn inte går till skolan då de inte får det stöd de behöver. Den bakomliggande anledningen till hemmasittande kan vara olika men något som förenar många av ungdomarna är datorspelandet.

På Datorspelsklubben i Högsbo jobbar man för att hjälpa ungdomar med hemmasittandeproblematik med spelandet som verktyg.

– Vi använder deras datorspelande som en nyckel till att bryta deras isolering. Hemmasittandeproblematik är en socialisolering och det kan se ganska olika ut, vissa av de vi jobbar med går till skolan medan andra varit hemma i flera år, säger Pelle Öbom, gruppchef på Datorspelsklubben.

Pelle och hans kollegor har hittat den gemensamma nämnaren för många av ungdomarna de hjälper och de använder deras intresse som ett verktyg i stället för att se spelandet som ett problem.

– De här ungdomarna är ganska trötta på att sitta i möten med vuxna som inte riktigt förstår dem. Jag minns en gång på ett möte då jag riktigt såg på personen hur han bara ville att mötet skulle ta slut så han kunde gå här ifrån. Men då hade vi en spelledare med på mötet och när han ställde frågan: Vilket spel spelar du? Vilken karaktär är du? Då ser jag hur det blinkar till i ögonen på honom, här är en vuxen som fattar, berättar Pelle.

De flesta av ungdomarna som kommer till Datorspelsklubben befinner sig inom det så kallade autismspektrumet och har svårt med det sociala. Men genom att stödassistenterna/ spelledarna kan mötas med ungdomarna i dataspelandet, en plats där de är trygga, och bygga upp ett förtroende kan de samtidigt jobba för att de ska bryta sin sociala isolering.

– Det handlar om att bygga upp ett förtroende för annars går det inte, säger Youssef Bhouibi, stödassistent och spelledare – Pelle fortsätter.

– Vi jobbar även med en socialiseringsprocess som kan var att spela pingis, att gå på bio eller åka ned på stan och käka mat. För vissa kan den utvecklingen gå väldigt snabbt medan för andra kan det ta bort åt ett år. Våran målsättning är att få dem att göra andra sociala aktiviteter.

En väldigt viktig komponent i verksamheten är stödassistenterna dock kan det vara svårt att hitta personer med den rätta kombinationen av kompetens.

– Våra ledare har adekvat utbildning och är väldigt bra spelare. Det är en viktig kombo som är svår att hitta. Det fortfarande personer från min generation som sitter på jobbet att anställa de här människorna och vi kan ju inte den här världen. Att man kan ha en massa kompisar som man aldrig har träffat är inte normalt för oss. Jag har fått lära mig jättemycket för att veta vilka personer och kompetenser jag ska leta efter, säger Pelle.

Konceptet har sedan de startade 2016 blivit en succé, då hjälpte de 12 ungdomar. I dag hjälper de över 50 och de har vuxit ur sina gamla lokaler och flyttar nu in i nya på Lilla Kapplandsgatan i Högsbo. Deras mål är att kunna växa ännu mer för Pelle ser att det finns många fler som de skulle vilja nå ut till, inte minst tjejer som sitter hemma.

– Jag tror att den här målgruppen är ganska trötta på misslyckanden, skolgången kan var kantad av att man inte kan leva upp till kraven som samhället ställer. Men de här ungdomarna, med rätt förutsättningar, är bättre än de flesta inom sina områden och intressen, säger Pelle.

Vi är GBG