Vinklat. Kjell Zackrisson och Lena Hedlund byggde ett annorlunda attefallshus i trädgården i Långedrag där de driver Låma galleri. Foto: Anton Engblom

De byggde Göteborgs MoMA – i trädgården

Avskalad svart plåtfasad, diagonala linjer och ett dramatiskt ljusinsläpp genom det trekantiga takfönstret. Kjell Zackrissons och Lena Hedlunds konstgalleri i trädgården liknar inget annat.

  • Publicerad 10:50, 9 okt 2021

Arkitekten fick ganska fria tyglar, vi ville inte ha vitmålad träfasad med fönsterspröjs, så som man kanske ofta tänker sig ett konstgalleri.

Inkilad mellan bergsknallarna i Kjell Zackrissons och Lena Hedlunds högt belägna trädgård i Långedrag ligger ett litet med uppseendeväckande attefallshus.

Innanför den alldeles speciellt vinklade byggnaden klädd med svart plåtfasad och med ljusinsläpp från ett trekantigt takfönster driver de Låma galleri.

Namnet är en parafras på MoMA – Museum of Modern Art i New York, en oblyg flört mellan Långedrag och världseliten inom modern konst.

Här ska stadens första hbtq-monument resas

Lokal arkitekt

Faktum är att paret siktade högt när de bestämde sig för att bygga det 25 kvadratmeter stora attefallshuset.

– När idén väcktes om att bygga ett litet galleri i trädgården ville vi göra något unikt. Arkitekten fick ganska fria tyglar, vi ville inte ha vitmålad träfasad med fönsterspröjs, så som man kanske ofta tänker sig ett konstgalleri, säger Kjell Zackrisson.

Byggnaden är ritad av Steg arkitekter, även de med säte i Långedrag och riktlinjerna var minimalistiskt och stilrent med rena raka linjer.

Här är konstverket som hedrar coronans offer

Intressant ljusinsläpp

För att få ljusinsläpp utan att göra avkall på den värdefulla väggytan föll valet på ett v-format takfönster.

– Man vill inte få in direkt solljus och därför placerades fönstret i nordost. Det blir väldigt intressanta ljussättningar beroende på var solen står, säger Lena Hedlund.

Paret verkar inte själva som konstnärer, men delar ett stort konstintresse och är sedan länge samlare av modern konst.

– Under 80 och 90-talet var vi delägare av ett galleri i centrala Göteborg och har genom åren haft kontakt med väldigt många konstnärer, säger Kjell Zackrisson.

Per Svensson om ljudet av Göteborg, konsten och livet

Stor spridning

Redan när galleriet färdigställdes våren 2020 var intresset för att ställa ut i det annorlunda attefallshuset stort. De har därför fått göra ett visst urval, även om det ges utrymme för de flesta konstformer.

– Vi har allt från måleri – föreställande och icke föreställande – till smyckeskonst, keramik och lite möbelkonst. Det är ganska stor spridning, säger Lena Hedlund.

I samband med den första vernissagen i augusti 2020 avtäcktes en skulptur av konstnären Lars Englund, som nu stoltserar framför galleriet.

– I framtiden hoppas vi på att någon gång kunna ha en längre installation, kanske på ett halvår, som även sträcker sig ut i den kuperade trädgården.

Majornakonstnärer och publik möts igen

Vi är GBG