Nytt ändamål. Donsö Missionskyrka utgjorde vaccinationslokal under söndagen. Foto: Donsö Missionskyrka

De bytte gudstjänsten mot vaccination

I söndags slog Donsö Missionskyrka åter upp portarna, men någon gudstjänst stod ännu inte på schemat. De 363 besökarna fick istället sin första dos vaccin mot covid-19.

  • Publicerad 11:46, 16 apr 2021

Församlingen var helt fantastisk som ordnade med frukost och fika och löste allting runt omkring för oss

Paola Näslund, vaccinationssamordnare för Styrsö vårdcentral. Foto: Privat

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Donsö Missionskyrka har sedan en längre tid stått tom när gudstjänster och övrig verksamhet istället flyttat ut på digitala plattformar.

I söndags gladdes församlingen åt att kyrkan återigen fylldes med besökare, om än för ett mer allvarsamt ändamål när kyrkan upplåtits som vaccinationslokal.

Totalt kallades 363 personer i åldrarna 70-77 år från Donsö, Styrsö och Vrångö att få sin första vaccindos och enligt Paola Näslund, vaccinsamordnare för Styrsö vårdcentral, gick allt enligt plan.

– Det gick väldigt bra, även om det blev en del arbete med att ringa in fler personer på listan för att fylla tiderna för de som inte kom. Tack vare den stora lokalen kunde vi ha ett säkert patientflöde och stämningen var god, både bland besökare och personalen.

Det var det omdiskuterade vaccinet Vaxzevria från Astra Zeneca som användes, men det var endast ett fåtal som tackade nej.

Badgästernas p-platser borta

Vaccineringen fortsätter

Förutom vaccinatörer och annan vårdpersonal, som gick in och jobbade extra, fanns även kyrkvärdar från församlingen på plats för att kunna ge extra hjälp och stöd.

– Kyrkans personal var helt fantastisk som ordnade med frukost och fika och löste allting runt omkring, säger Paola Näslund.

Vaccinationerna i södra skärgården har sedan fortlöpt under veckan och nu förväntas man inom kort påbörja fas tre, det vill säga 60-64 år.

Om 14 veckor kommer Donsö missionskyrka åter öppna för massvaccination då alla som vaccinerades i söndags ska få dos två.

Lådorna ska stoppa smittan på skärgårdsbåtarna

Vi är GBG