Vinnare. Gloria Esteban och Mustaf Abdulqadir belönas med Angerds kulturpris 2020. Foto: Trad Wrigglesworth

De får Angereds kulturpris

"Jag vill lyfta styrkan som finns här", säger kulturarbetaren Gloria Esteban som tillsammans med dokumentärfilmaren Mustaf Abdulqadir får motta årets kulturpris i Angered.

  • Publicerad 16:44, 25 nov 2020

Jag har jobbat i många år i Angered med att visa de positiva krafter och styrkor som finns här.

”En eldsjäl och kulturarbetare, som belönas för sina mångåriga insatser med att synliggöra kulturkrafter i Angered och göra dem tillgängliga och kända för hela Göteborg.”

Så beskrivs Gloria Esteban som i år får motta Angereds kulturpris tillsammans med Mustaf Abdulqadir, dokumentärfilmaren som nu uppmärksammas både för sitt arbete med nyhetskanalen ”365 TV dagar om året” på Youtube och hans sätt att se och skildra förorten.

Erfaren kulturarbetare

– Det känns roligt! Jag vill tacka alla som har nominerat mig till priset. Jag har jobbat i många år i Angered med att visa de positiva krafter och styrkor som finns här, säger Gloria Esteban.

Hon tillägger:

– Jag har jobbat mycket med Hammarkullekarnevalen och föreningarna här. De gör så mycket för barn, unga och samhället här, dem vill jag lyfta och synliggöra.

Prissumman för Angereds kulturpris är totalt 60 000 kronor och syftet är att stödja, uppmuntra och belöna verksamhet inom kulturområden som bild och form, litteratur, musik, dans, teater, film och konsthantverk.

Unga gör magasin om Angered

Föreningar prisas

I samma veva utses även Angereds årliga föreningspris som är på 90 000 kronor och främjar engagemang inom idrott, föreningsliv, ungdomsaktiviteter, ledarskap, jämställdhets- och mångfaldsarbete, föreningsutveckling och socialt arbete.

Sista priset

De klassiska priserna har delats ut sedan 1980-talet respektive 2000-talet men riskerar att försvinna i samband med att stadsdelarna löses upp vid årsskiftet.

Det är politiker från Angereds stadsdelsnämnd som är prisutdelare och jury.

Digital bokmässa i Angered flyttar gränser

Unga filmare möts i Angered

Årets föreningspris går till:

Ari Amin, ledare i Hammarkullens bollklubb, som belönas för att han envist stridit för alla ungdomars rätt till en rik fritid, oberoende av vilka de är eller var de kommit ifrån.

Föreningen Somaliska Fredsföreningen, som belönas för sitt stabila, systematiska och långsiktiga arbete med läxhjälp, som de trots små medel bedrivit med god kvalité.

Föreningen Tidigt föräldrastöd, som belönas för sitt arbete med att nå ut i nya kanaler där föreningen fyller en lucka som traditionella institutioner kanske missar.

Priscermmoni

Priserna delas ut 26 november utan publik, utifrån rådande omständigheter kring covid-19. Prisutdelningen kommer visas som en film i efterhand, och kommer finnas på Angereds kulturpris samt föreningspris webbplats och spridas i sociala medier.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57