Det goda exemplet. IT-företaget ökade andelen kvinnor i bolaget med 250%. Foto: Biner

De fick kvinnorna att välja IT-jobbet

Många teknik- och IT-företag kämpar för att få fler kvinnor att välja branschen och ett företag som lyckats är det Lindholms-baserade företaget Biner.

  • Publicerad 08:50, 21 feb 2019

Henrik Attefors, grundare av Biner. Foto: Biner

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

IT-företaget Biner på Lindholmen har de senaste åren lyckats med det som alla teknikföretag i dag strävar efter, att locka fler kvinnor till branschen. De senaste två åren har 10 av 15 nyrekryteringar på Biner varit kvinnor och i dag är fördelningen mellan män och kvinnor 59-41 procent på bolaget.

– Vi är glada att vi har lyckats anställa så många kvinnor på Biner, säger han. Vi har inte tagit fram en särskild strategi kring hur vi vill anställa fler kvinnor utan jag tror att det dels handlar om att vi har lyckats nå ut i rätt forum och kanaler, dels om att vi har nöjda medarbetare som rekommenderat och rekryterat varandra. Det finns många jobberbjudanden där ute så vi försöker att tydligt visa vad just vi kan erbjuda, säger Henrik Attefors, grundare av Biner.

Nytt IT-forum i Göteborg ska locka kvinnor till branschen

Henrik lyfter fram vikten i att nå ut med budskapet om vad det innebär att arbeta inom IT.

Då samhällets digitala utveckling går framåt i rasande fart så suddas gränssnittet mellan IT och verksamheter ut alltmer. Nya jobb växer fram samtidigt som befintliga yrkesroller utvecklas.

På Biner har man vid anställningsintervjun tagit fasta på att män och kvinnor framhäver sig själva på olika satt och är olika bra på att lyfta fram sina olika färdigheter.

Teknisk förståelse och kunnande är viktigt bland kandidaterna, men långt ifrån allt. Personlighet och sociala färdigheter är minst lika viktigt.

– Kvinnor och män uttrycker sig ofta olika under intervjun. Överlag så är män ofta bättre på att marknadsföra sig själva medan kvinnor istället tonar ned sin kompetens. Men vi har arbetat länge inom branschen och kan numera se igenom det. Alla våra kandidater behandlas på samma sätt och få gå igenom samma intervjuprocess där bland annat en personbedömning ingår, säger Henrik Attefors och Lars Lundgren, även han grundare av Biner, fyller i:

– Vi hoppas att vi ska kunna inspirera både kvinnor och män till att göra karriär inom IT med roller som till exempel projektledare, enterprisearkitekt eller verksamhetsanalytiker.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44