Det goda exemplet. IT-företaget ökade andelen kvinnor i bolaget med 250%. Foto: Biner

De fick kvinnorna att välja IT-jobbet

Många teknik- och IT-företag kämpar för att få fler kvinnor att välja branschen och ett företag som lyckats är det Lindholms-baserade företaget Biner.

  • Publicerad 08:50, 21 feb 2019

Henrik Attefors, grundare av Biner. Foto: Biner

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

IT-företaget Biner på Lindholmen har de senaste åren lyckats med det som alla teknikföretag i dag strävar efter, att locka fler kvinnor till branschen. De senaste två åren har 10 av 15 nyrekryteringar på Biner varit kvinnor och i dag är fördelningen mellan män och kvinnor 59-41 procent på bolaget.

– Vi är glada att vi har lyckats anställa så många kvinnor på Biner, säger han. Vi har inte tagit fram en särskild strategi kring hur vi vill anställa fler kvinnor utan jag tror att det dels handlar om att vi har lyckats nå ut i rätt forum och kanaler, dels om att vi har nöjda medarbetare som rekommenderat och rekryterat varandra. Det finns många jobberbjudanden där ute så vi försöker att tydligt visa vad just vi kan erbjuda, säger Henrik Attefors, grundare av Biner.

Nytt IT-forum i Göteborg ska locka kvinnor till branschen

Henrik lyfter fram vikten i att nå ut med budskapet om vad det innebär att arbeta inom IT.

Då samhällets digitala utveckling går framåt i rasande fart så suddas gränssnittet mellan IT och verksamheter ut alltmer. Nya jobb växer fram samtidigt som befintliga yrkesroller utvecklas.

På Biner har man vid anställningsintervjun tagit fasta på att män och kvinnor framhäver sig själva på olika satt och är olika bra på att lyfta fram sina olika färdigheter.

Teknisk förståelse och kunnande är viktigt bland kandidaterna, men långt ifrån allt. Personlighet och sociala färdigheter är minst lika viktigt.

– Kvinnor och män uttrycker sig ofta olika under intervjun. Överlag så är män ofta bättre på att marknadsföra sig själva medan kvinnor istället tonar ned sin kompetens. Men vi har arbetat länge inom branschen och kan numera se igenom det. Alla våra kandidater behandlas på samma sätt och få gå igenom samma intervjuprocess där bland annat en personbedömning ingår, säger Henrik Attefors och Lars Lundgren, även han grundare av Biner, fyller i:

– Vi hoppas att vi ska kunna inspirera både kvinnor och män till att göra karriär inom IT med roller som till exempel projektledare, enterprisearkitekt eller verksamhetsanalytiker.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11