De för kriget mot parksliden i koloniområdet

Naturen har vaknat men all grönska är inte välkommen. De invasiva växterna frodas och tar lätt över. På Sjöbergens koloniområde bekämpar Dan Lundberg parkslide.

  • Publicerad 15:00, 28 maj 2022

– Det är inte sant! Jag har hittat så många i dag.

När Dan Lundberg möter upp Eva-Maria på Sjöbergens odlingsområde, en tisdag förmiddag, har hon redan dragit upp ett sjuttiotal små gröna skott.

Det är den förrädiska invasiva växten parkslide, de två odlarna är ute efter.

– Vi började i april och bekämpar nu var tredje dag enligt hypotesen att köra slut på parkslidens sparade energi i roten genom att tvinga den att starta om gång på gång, säger Dan Lundberg. 

Han har haft sin odlingslott på området sedan slutet av 1980-talet och har både listat och bekämpar ovälkomna plantor i flera år. 

Bekämpa tidigt

Nu navigerar han vant bland kirskål och löktrav i utkanten av odlingarna. Där är två kontrollområden markerade för att hålla koll på spridningen. 

Med tränade fågelskådar-ögon hittar Dan Lundberg lätt skotten, som än så länge inte ser särskilt hotfulla ut. 

– Det är viktigt att ta dem innan de växer till sig och får i gång fotosyntesen. Då börjar de lagrar energi i roten och får kraft att starta om och föröka sig. 

Naturvårdsverket beskriver invasiva främmande växter som ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige.

– Faran är att de är monokulturer och tar över all växtlighet. Man pratar om biologisk mångfald, monokulturer är biologisk enfald, säger Dan Lundberg. 

Inte på svarta listan – än

Det finns just nu totalt 66 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter – djur och växter – varav 23 finns i Sverige. 

Trots stora problem med parkslide, har den ännu inte kvalat in på svarta listan. 

Däremot är plantan, tillsammans med bland annat blomsterlupin, vresros och kanadensiskt gullris, listad som arter som är eller riskerar bli invasiva i Sverige. 

Dan Lundberg kommer därför att fortsätta bekämpa parkslide så länge behovet finns. Mödan ger visst resultat. Det visar det sig när han drar upp ännu ett skott och inspekterar roten.

– Här ser jag på änden att det är slutet för den roten. Det här skottet kommer inte visas sig igen. En jävel mindre nästa gång!

Rutinerad. Dan Lundberg har haft odlingskoloni i Sjöbergen sedan Foto: Lina Isaksson

Skott. Hinken fylls snabbt av parkslipde-skott under en bekämpningsrunda. Foto: Lina Isaksson

Så bekämpar du parkslide

Parkslide, Reynoutria japonica, är en invasiv främmande art som kan sprida sig snabbt och orsaka stora skador. Dess rötter och underjordiska stammar växer snabbt och kan via sprickor tränga igenom asfalt, dränering, betong och avlopp.

Bekämpa parkslide:

Hugg ner växten några gånger per år så spridningen begränsas.

Avhuggna stjälkar hanteras som riskavfall och bör brännas på plats eller lämnas till förbränning på återvinningscentral.

För att helt bli av med parkslide krävs att plantorna grävs upp och tas bort manuellt med försiktighet.

Användning av kemiska bekämpningsmedel kan ske i nödfall men aldrig i närheten av vattendrag eller brunnar

Källa: Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre

För dig med tomt eller trädgård

De flesta invasiva främmande växtarter som finns i naturen går att härleda från våra trädgårdar.

Släng därför aldrig trädgårdsavfall i naturen. Det är förbjudet.

Lägg i stället växt- och trädgårdsavfall i plastpåsar eller -säckar och förslut noga. Om det är små mängder kan du kasta det i hushållsavfallet. Är det mycket avfall är det bra att kolla med din återvinningscentral hur och var du ska lämna det. 

Gå samman med grannar och anordna en gemensam bekämpningsinsats.Om du har en invasiv art på din tomt så är det högst troligt att dina grannar också har det, så ditt arbete kan bli ogjort om det bara är du som gör en insats.

Källa: Naturvårdsverket

Visa merVisa mindre

Stor. Parkslide blir drygt två meter hög och tar lätt över växtligheten. Foto: Mostphotos

Invasiva växter i Sverige

Det finns just nu totalt 66 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter, varav 23 finns i Sverig. Dessa får inte introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler.

Exemel från EU-listade landarter som finns i Sverige:

Bisam, Ondatra zibethicus

Gudaträd, Ailanthus altissima

Gul skunkkalla, Lysichiton americanus

Gulbukig vattensköldpadda, Trachemys scripta

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera

Jätteloka, Heracleum mantegazzianum

Sidenört, Asclepias syriaca

Tromsöloka, Heracleum persicum

Amerikansk kopparand, Oxyura jamaicensis

Brun majna, Acridotheres tristis

Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum

Japansk humle, Humulus japonicus

Nilgås, Alopochen aegyptiacus

Röd jättegunnera, Gunnera tinctoria

Visa merVisa mindre

Jättebalsamin. Kan bli upp till 2,5 meter, växter i stora bestånd på många håll i landet och kan sprida sig över långa avstånd. Foto: naturvårdsverket

Björnloka. Blir omkring en meter hög. Hela växten är giftig och särskilt den klibbiga växtsaften. Frukterna och rötterna är fototoxiska, och även blad från vissa sorters björnloka. Foto: LARS-OLOF ÅBERG/mostphotos

Här kan du rapportera

På hemsidan www.invasivaarter.nu kan du rapportera observationer av vissa invasiva främmande arter. Det vill säga arter som sprider sig snabbt och har en negativ inverkan på den biologiska mångfalden.

En del arter finns redan i Sverige, några riskerar att komma hit och en del kommer troligen aldrig att hittas i Sverige.

Allmänhetens rapporter är viktiga för att kunna följa arternas förekomst och utbredning, och för att kunna förebygga fortsatt spridning.

Källa: www.invasivaarter.nu

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44