De förenar djurisk konst med starkt budskap

När pandemin satte stopp för fysiska designmarknader ställde branschen snabbt om till digitala event. Majornakreatörerna Linda Ljunggren Norberg och Marlene Boke hakade på trenden och bjuder nu in till feministisk Djurisk designmarknad.

  • Publicerad 17:10, 22 apr 2021

Det känns fint och viktigt att kunna bidra till verksamheter som arbetar för djurens väl.

Under förra året bestämde sig Linda Ljunggren Norberg och Marlene Boke, båda med bas i Majorna, att satsa helhjärtat på sitt skapande. I samma veva kom coronaviruset och satte stopp för de populära marknaderna, där kreatörer vanligtvis har chans att sälja och visa upp sina verk.

Pandemin satte däremot inte stopp för kreativiteten.

– Vissa var tidiga med att starta onlinemarknader som till exempel Local Femmes Market som vi deltog på. Då blev vi samtidigt inspirerade av att skapa något liknande själva, säger Linda.

Och så blev det.

Helgen, 23 – 25 april är det premiär för första upplagan av Majornas egna digitala, feministiska Djurisk designmarknad som äger rum på Instagram under #djuriskdesignmarknad och @djuriskdesignmarknad.

Poppis med djurmotiv

Alla utställarna är kvinnor eller icke binära och intresset för att delta var stort.

– Vi fick in ett bra gäng ansökningar, över 100. Av dem valde vi sedan ut 50. Utställarna kommer från landets alla hörn och skapar allt från prints, målningar, skulpturer, keramik, kläder, heminredningsdetaljer och smycken, säger Marlene.

Allt med djurtema förstås.

– Vi tycker båda mycket om djur och har det som gemensam nämnare i vårt eget skapande, så det kändes naturligt. Vi ser även mycket djurmotiv i våra flöden. Det finns många som skapar med djurtema, många som gillar konst med djur och många djurälskare.

Överskottet till djuren

Både Linda och Marlene ställer ut sina egna verk och produkter på marknaden.

– Jag ritar mest, illustrationer med motiv till posters och brickor som har med psykiskt mående att göra på ett lättsamt sätt. Jag skapar även skulpturer i olika typer av lera och även örhängen säger Linda.

Marlene beskriver sin konst som feministiskt.

– Mina motiv har glada färger och mjuka former, och finns på bl.a. posters och brickor. Jag vill inspirera till lugn och omtanke om både sig själv och världen omkring oss. Jag skapar även smycken och flätar hundhalsband. 

Djuren är inte bara ett tema utan de får även ta del av överskottet. Tio procent av vinsten från varje utställare går till valfri djurrättsorganisation.

– Det känns fint och viktigt att kunna bidra till verksamheter som arbetar för djurens väl, som Djurens rätt, Fågelcentralen i Göteborg eller Katthjälpen Strömstad.

Djurisk Designmarknad

Vad? Feministisk designmarknad med djurtema som erbjuder smycken, posters, kläder, heminredning, keramik, målningar mm. från 50 utställare. 

Var?  Instagram under #djuriskdesignmarknad  och kontot Djuriskdesignmarknad. 

När? 23-25 april, 2021.

Visa merVisa mindre