Några av de första fyra skyddsbarriärerna som 14 december placerades ut på Kungsgatan i Göteborg. Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad

De första terrorskydden på plats

Nu är de första av totalt 40 skyddsbarriärer uppställda i centrala Göteborg. De tunga betongkonstruktionerna ska hindra lastbilar och andra fordon att köra fort på gågatorna.

  • Publicerad 06:00, 16 dec 2018

Efter terrorattacken i Stockholm våren 2017 aktualiserades frågan om skyddsbarriärer på gågatorna också i Göteborg. Politikerna beslutade att ge uppdraget till trafikkontoret. Under fredagen placerades de första betongblocken ut.

Skydden placeras längs med Kungsgatan, från Ekelundsgatan till Harry Hjörnes plats, längs hela Vallgatan, vid infarten på Magasinsgatan från Grönsakstorget och vid infarten till Korsgatan från Kungstorget. Platserna har bestämts av staden i samråd med handlarna, fastighetsägarna och räddningstjänsten.

– Dessa nya gatumöbler ska öka tryggheten och säkerheten på några av de gator där allra flest människor är i rörelse. Men måste samtidigt fungera också för butikerna, hyresgästerna, fastighetsägarna, distributionsfordonen, räddningstjänsten och många andra, säger Emelie Setterberg, trafikingenjör på trafikkontoret Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Skyddsbarriärerna är två gånger två meter stora och väger cirka fyra ton styck. Det primära syftet är att hindra lastbilar och andra fordon att köra fort på gågatorna. I stället tvingas fordonen slingra sig fram i låg fart.

Men betongskydden ska också fungera som en gatumöbel att sitta på. Ovansidan är klädd med träribbor. Till våren ska också blommor och andra växter placeras ut på möblerna.

– De här större gatumöblerna är ett nytt inslag i Göteborgs innerstad och vi måste försöka hitta en bra balans mellan å ena sidan trygghet och säkerhet på våra gator, å andra sidan att stadsmiljön ska vara trevlig och attraktiv, säger Emelie Setterberg.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57