Bengt Frejd som sitter med i ledningen för demonstrationen menar Aurora 17 kan få svåra konsekvenser i framtiden. Foto: Gabriel Tjulander

De fruktar Auroras konsekvenser

Motståndet till militärövningen Aurora 17 är stort i Göteborg. Mitt under övningen går 30 olika organisationer samman för att demonstrera mot övningen.

  • Publicerad 16:19, 11 aug 2017

Aurora 17 kommer bli den största militärövningen i Sverige på 20 år – 20 000 personer från den svenska försvarsmakten kommer vara med på övningen.

Lär mer: Om Aurora 17 här.

Men alla är inte lika entusiastiska till Aurora, den 16 september kommer en demonstration att hållas på Götaplatsen och uppslutningen är stor. Hela 30 organisationer har tillsammans arrangerat protesten.

– Vi är rädda att den här övningen ska leda till att Sverige närmar sig Nato ytterligare. Vilket i sin tur kan leda till att vi dras in i konflikter som exempelvis när Irak kriget startade. Det pratas väldigt mycket om att folk flyt till Sverige men inte så mycket om varför de flyr, säger Bengt Frejd, som sitter med ledningen för demonstrationen.

De tre parollerna är, Nato ut ur Sverige, inga kärnvapen på svensk mark och riv upp värdlandsavtalet.

Värdlandsavtalet innebär i korthet att Sverige lättare ska kunna ge och ta emot stöd från Nato vid kriser eller krig i Sverige. Trots att Nato inte medverkar i Aurora 17 så är övningen till stor del baserad på värdlandsavtalet.

– Man vet inte vad det här kommer att få för konsekvenser, vi vill inte att framtidens ungdomar skickas ut i krig, säger Bengt Frejd.

Han är även orolig för att Göteborg som kärnvapenfri zon inte ska respekteras.

– Vi kommer inte kunna kontrollera att USA inte har kärnvapen med sig om de ska undsätta Sverige i en kris- eller krigssituation.

Demonstrationståget kommer att samlas på Gustav Adolfs torg för att sedan gå upp till Götaplatsen. Väl där kommer en jättekör bestående av sjukörer att sjunga under lednings av Falu Fredskör.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG