Befarat kaos. Paketutlämningen på Frölunda torg har redan tidigare år varit under hårt tryck innan jul. Foto: Arkivbild: Johanna Roos

De fruktar för paketkaos efter nya restriktionerna

Black friday och julhandel i kombination med hårdare restriktioner gällande besök i köpcentrum bäddar för ännu fler shoppingturer – på nätet. För att undvika kaos på paketutlämningen finns några saker att tänka på.

  • Publicerad 16:28, 30 okt 2020

Jag fick lite panik när jag hörde om de nya restriktionerna...

2020 kommer att gå till historien på många sätt – inte minst som ett rekordår för e-handeln till följd av social distansering.

Enligt Post nords prognoser väntas tillväxten för e-handeln vid årets slut landa på 33 procent.

Men det var innan de nya lokala restriktionerna infördes under torsdagen, som bland annat innebär avrådan från att besöka köpcentrum och butiker.

Nu befarar Carina Ebbesson, postansvarig på paketutlämningen på Frölunda torg, att trycket på att hämta ut e-handelsvaror kommer att öka ytterligare.

– Jag fick lite panik när jag hörde om de nya restriktionerna och tänkte att nej inte nu när det redan är så mycket.

Äldre i trängseln

Enligt henne är det ofta väldigt trångt i det lilla utrymmet i förbutiken med begränsade möjligheter att hålla avstånd.

– Vi får ofta säga till folk att tänka på avståndet, trots att det sitter lappar uppe och markeringar i golvet.

Hon upplever att det framför allt är äldre personer som ställer sig längst fram och väntar på sin tur, trots kölappssystemet.

– Det är konstigt eftersom de tillhör en riskgrupp, men det kanske är något gammalt som hänger kvar, att man måste stå beredd precis när det är ens tur.

Smittorisk för personal

Även om personalen avskärmats från besökarna med en plexiglasskiva så är det svårt att hålla avståndet mellan de som jobbar i förbutiken.

– Vi hade behövt mer personal, men vet inte om vi kommer att få det. Nackdelen i så fall är ju att det blir ännu större smittorisk för oss som jobbar.

Hon berättar att butiken i vanliga fall tar emot omkring 200 paket om dagen, som brukar öka med det dubbla i samband med Black friday och julhandeln.

– Det här året vet jag inte hur mycket det kommer att bli.

Tänk på detta när du hämtar paket

- Vänta inte för länge med att hämta ut paket på grund av platsbrist.

- Om du kan, kom på förmiddagen när det är mindre folk.

- Stå inte längst fram och vänta på din tur

- Var beredd med avi och legitimation

- Använd digital avi i Post nord-appen och godkänn med mobilt bank-id för att slippa hantera legitimationen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40