Befarat kaos. Paketutlämningen på Frölunda torg har redan tidigare år varit under hårt tryck innan jul. Foto: Arkivbild: Johanna Roos

De fruktar för paketkaos efter nya restriktionerna

Black friday och julhandel i kombination med hårdare restriktioner gällande besök i köpcentrum bäddar för ännu fler shoppingturer – på nätet. För att undvika kaos på paketutlämningen finns några saker att tänka på.

  • Publicerad 16:28, 30 okt 2020

Jag fick lite panik när jag hörde om de nya restriktionerna...

2020 kommer att gå till historien på många sätt – inte minst som ett rekordår för e-handeln till följd av social distansering.

Enligt Post nords prognoser väntas tillväxten för e-handeln vid årets slut landa på 33 procent.

Men det var innan de nya lokala restriktionerna infördes under torsdagen, som bland annat innebär avrådan från att besöka köpcentrum och butiker.

Nu befarar Carina Ebbesson, postansvarig på paketutlämningen på Frölunda torg, att trycket på att hämta ut e-handelsvaror kommer att öka ytterligare.

– Jag fick lite panik när jag hörde om de nya restriktionerna och tänkte att nej inte nu när det redan är så mycket.

Äldre i trängseln

Enligt henne är det ofta väldigt trångt i det lilla utrymmet i förbutiken med begränsade möjligheter att hålla avstånd.

– Vi får ofta säga till folk att tänka på avståndet, trots att det sitter lappar uppe och markeringar i golvet.

Hon upplever att det framför allt är äldre personer som ställer sig längst fram och väntar på sin tur, trots kölappssystemet.

– Det är konstigt eftersom de tillhör en riskgrupp, men det kanske är något gammalt som hänger kvar, att man måste stå beredd precis när det är ens tur.

Smittorisk för personal

Även om personalen avskärmats från besökarna med en plexiglasskiva så är det svårt att hålla avståndet mellan de som jobbar i förbutiken.

– Vi hade behövt mer personal, men vet inte om vi kommer att få det. Nackdelen i så fall är ju att det blir ännu större smittorisk för oss som jobbar.

Hon berättar att butiken i vanliga fall tar emot omkring 200 paket om dagen, som brukar öka med det dubbla i samband med Black friday och julhandeln.

– Det här året vet jag inte hur mycket det kommer att bli.

Tänk på detta när du hämtar paket

- Vänta inte för länge med att hämta ut paket på grund av platsbrist.

- Om du kan, kom på förmiddagen när det är mindre folk.

- Stå inte längst fram och vänta på din tur

- Var beredd med avi och legitimation

- Använd digital avi i Post nord-appen och godkänn med mobilt bank-id för att slippa hantera legitimationen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00