Vid lunch i dag kommer en fiskmanifestation hållas utanför Göteborgs fiskauktion. Foto: Mostphotos

De går till botten med fiskarnas orättvisa

För första gången i Göteborg kommer det i dag att hållas en manifestation för fiskarnas rätt till liv. – Fiskarna är ett djur som ofta glöms bort både inom och utanför djurrättsrörelsen, säger Olle Olsson, djurrättsaktivist.

  • Publicerad 12:00, 26 jul 2017

Vid hjärtat av Göteborgs fiskindustri, fiskeauktionen, kommer i dag en grupp djurrättsaktivister att stå upp för fiskarnas rätt till liv i Göteborg.

– Fiskarna omfattas inte av djurskyddslagen så egentligen får man behandla dem hur som helst, därför vill vi lyfta den här frågan i dag, säger Olle Olsson.

Det är den första fiskmanifestationen som görs i Göteborg och engagemanget för fiskarnas rätt är än så länge inte speciellt stort i staden

– Vi är två som har startat Göteborg fish save och det kommer vara ungefär tio som deltar i manifestationen i dag. Vi är den andra djurrättsgruppen i Sverige som fokuserar specifikt på fiskar.

Fiske industrin är stark i Göteborg, hur tro du att manifestationen kommer mottas?

– Jag tror att den kommer tas emot bra men många tycker att det är ett ovant ämne att prata om och många menar att det är löjligt men man måste ju börja någonstans, säger Olle Olsson.

Varför tror du att folk har större förståelse för andra djurs rätt?

– Vi tillsammans med exempelvis kor och grisar lever i en helt annan miljö än fiskarna och det är lättare för många att förstå att landlevande djur har känslor. Man ser inte heller på samma vis att en fisk lider.

Vad tycker du måste bli bättre?

– Till en början vill vi att fiskarna ska skyddas av djurskyddslagen men i det långa loppet vill vi att fiskindustrin upphör, säger Olle Olsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG