Vid lunch i dag kommer en fiskmanifestation hållas utanför Göteborgs fiskauktion. Foto: Mostphotos

De går till botten med fiskarnas orättvisa

För första gången i Göteborg kommer det i dag att hållas en manifestation för fiskarnas rätt till liv. – Fiskarna är ett djur som ofta glöms bort både inom och utanför djurrättsrörelsen, säger Olle Olsson, djurrättsaktivist.

  • Publicerad 12:00, 26 jul 2017

Vid hjärtat av Göteborgs fiskindustri, fiskeauktionen, kommer i dag en grupp djurrättsaktivister att stå upp för fiskarnas rätt till liv i Göteborg.

– Fiskarna omfattas inte av djurskyddslagen så egentligen får man behandla dem hur som helst, därför vill vi lyfta den här frågan i dag, säger Olle Olsson.

Det är den första fiskmanifestationen som görs i Göteborg och engagemanget för fiskarnas rätt är än så länge inte speciellt stort i staden

– Vi är två som har startat Göteborg fish save och det kommer vara ungefär tio som deltar i manifestationen i dag. Vi är den andra djurrättsgruppen i Sverige som fokuserar specifikt på fiskar.

Fiske industrin är stark i Göteborg, hur tro du att manifestationen kommer mottas?

– Jag tror att den kommer tas emot bra men många tycker att det är ett ovant ämne att prata om och många menar att det är löjligt men man måste ju börja någonstans, säger Olle Olsson.

Varför tror du att folk har större förståelse för andra djurs rätt?

– Vi tillsammans med exempelvis kor och grisar lever i en helt annan miljö än fiskarna och det är lättare för många att förstå att landlevande djur har känslor. Man ser inte heller på samma vis att en fisk lider.

Vad tycker du måste bli bättre?

– Till en början vill vi att fiskarna ska skyddas av djurskyddslagen men i det långa loppet vill vi att fiskindustrin upphör, säger Olle Olsson.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20