De går till botten med simkunnigheten

Några har varit med om drunkningstillbud. De flesta kan inte simma. Nu får nyanlända tjejer möjligheten att träna vattenvanan och på sikt öka mångfalden i den udda sporten undervattensrugby.

  • Publicerad 08:00, 17 sep 2017

Det är måndag och ett tjugotal tjejer står i kö till stegen för att ta sig ner i bassängen för att med hjälp av flytkuddar och instruktör träna på att flyta på rygg. För vissa är det fjärde passet, medan andra är här för första gången.

– Vissa kan inte simma alls, medan andra skulle kunna simma 25 meter om vi pushar dem. De flesta har nog inte riktigt förstått vad undervattensrugby är, men kan vi lära 20 tjejer att simma är det en vinst. Kan vi få ytterligare tio att fridyka och kanske en att vilja gå vidare med undervattensrugby så räcker det, säger Ida Fossenstrand, initiativtagare och instruktör i Felix Phoenix.

Idén föddes när hon och Leandra Caldarulo, båda undervattensrugbyspelare i Felix dykförening, ville få fler intresserade av sporten.

– Den är inte speciellt stor i Sverige. Dessutom är i princip alla blonda, medelålders, välutbildade kvinnor och vi vill skapa en grupp som speglar samhället bättre.

Det färska projektet har idag ett 40-tal anmälda tjejer, men kan som mest ta emot 25 åt gången. En av deltagarna är 32-åriga Mira som inte lärde sig simma i hemlandet, men som gått från skräckslagen till att kunna flyta på rygg själv.

– Jag höll på att drunkna när jag var 14 år och efter det har jag varit väldigt rädd för vatten. Nu känner jag att jag måste lära mig eftersom jag har barn.

Vad tycker du om kursen?

– Innan tog jag tio privatlektioner, men det gick inget bra. Här kände jag väldigt stort förtroende för Ida och hennes sätt att hålla mig i vattnet. Det var tryggt och har gjort att jag vågar.

Kommer du vilja fortsätta med undervattensrugby?

– Ja! Det känns lite avancerat nu, men väldigt intressant. Och så är det bra träning för kroppen.

Undervattensrugby

* Utövas under vattenytan i 3,5-5 meter djupa bassänger.

* Spelarna har blå eller vita mössor och har baddräkt/badbyxor, mask, snorkel och simfenor.

* Går ut på att placera en boll i motståndarens korg som är placerad på bassängens botten.

* Varje lag består av en trupp på 15 spelare, varav 12 spelare deltar i en match. Sex spelare befinner sig i vattnet samtidigt. Byten sker regelbundet.

* Den effektiva speltiden är 2x15 minuter.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG