De gav den bortglömda marken nytt liv

Bland Olofstorps böljande kullar på Angereds landsbygd ligger Alzoubi farm. Här odlar familjen från Syrien ekologiska grödor. Ett praktexempel på vad Miljöpartiet vill se mer av i Göteborg – jordbruk på stadens jordbruksmark.

  • Publicerad 05:30, 23 apr 2020

– Vi har odlat vitlök spenat, potatis, morötter, koriander och basilika. Därborta ska det växa sallad i olika färger, säger Hakim Alzoubi som tillsammans med sina föräldrar och två bröder driver den ekologiska lantgården.

Kärleken till grödor har familjen Alzoubi tagit med sig från Syrien och när de kom till Sverige 2014 fortsatte de traditionen. Genom kommunens testbädd för odling i Angered till en början men sedan 2018 arrenderar familjen den betydligt större ytan i Olofstorp.

Det här vill Miljöpartiet i Göteborg se mer av – jordbruk på kommunens cirka 3 000 hektar jordbruksmark.

– Vi vill skapa tydliga målsättningar för ökad självförsörjningsgrad i Göteborg och vika vår jordbruksmark åt jordbruk så att vi inte bara bygger villamattor. Det blir extra tydligt när vi befinner oss i kristider, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd under ett besök på Alzoubi farm.

Landsbygd med stora planer

SJÄLVFÖRSÖRJANDE. Kommunalråd Karin Pleijel och Miljöparitet vill med en motion öka Göteborgs självförsörjningsgrad av livsmedel. Foto: Lina Isaksson

Vi känner hela tiden en osäkerhet. Vi vet inte om kommunen plötsligt säger att vi inte får vara kvar här, säger Hakim.

Marken orörd i 50 år

Den två hektar stora åkermarken hade stått orörd i över 50 år när familjen Alzoubi tog över.

– Det var bara högt gräs. Vi har jobbat hårt med att få jorden brukbar, säger Hakim som samtidigt studerar med mål att avsluta sin, i Syrien, påbörjade ingenjörsutbildning.

Men odling kommer han aldrig att överge. Redan som barn följde han och brodern Yousef med sin farfar ut på fälten i Syrien.

Hakim berättar att största skillnaderna mellan att odla här och i hemlandet är Syriens röda jord. Och vädret.  

– Syrien har fyra tydliga säsonger med en lång sommar och kort vinter. Här är det tvärtom.

På bambamenyn: Lokalt lamm

"Absurt med bara ett år"

En vindby drar förbi och skakar om det temporära växthuset. Familjens förhoppning är att bygga permanenta växthus i glas men med ett arrendeavtal på ett år är det svårt att investera.

– Vi känner hela tiden en osäkerhet. Vi vet inte om kommunen plötsligt säger att vi inte får vara kvar här, säger Hakim.

Karin Pleijel håller med:

– När man är här blir det uppenbart hur absurt det är med bara ett år. De har ett ekologiskt jordbruk och det kräver att man tänker många år framåt.

Vitlöksblasten svajar i vinden. Om drygt en månad, i mitten av maj beräknas de första grödorna – örter, spenat och bladsallad – vara klara för försäljning på gården. Vattenmelon får kunderna vänta längre på.

– Förra året odlade jag vattenmelon för skojs skull men alla ville ha ekologisk svensk vattenmelon, säger Hakim.

Kajodlarna byter inriktning: Från grödor till avfall

Följ med in i Slaktarens trädgård

TEMPORÄRT. Med bara ett arrendeavtal på ett år är det svårt att tänka långsiktigt. Foto: Lina Isaksson

Mer om Stadsnära Odling

Stadsnära Odling är ett politiskt uppdrag som fastighetskontoret har arbetat med sedan 2012

Inriktningsområden:

Utveckla nya och befintliga odlings- och koloniområden i Göteborgs stad

Skapa samverkan med andra aktörer för att främja samarbete och utveckling inom området Stadsnära Odling

Odling i nyproduktion

Kommunikation och kunskapsspridning

Bidragsgivning till föreningar

Utveckla stadens jordbruksmark mot ekologisk matproduktion.

Cirka tio procent av Göteborgs landareal utgörs av jordbruksmark. Göteborgs stad är den största markägaren och äger cirka 3000 hektar jordbruksmark. De största områdena finns på norra Hisingen och utmed Lärjeåns dalgång, men det finns också mindre områden i södra skärgården och i södra Askim.

Visa merVisa mindre

Foto: Lina Isaksson

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11