De ger färg åt alla kroppar för att krossa idealen

Med sin mindfulnessmålarbok för vuxna vill gymnasietjejerna Amanda, Sarah och Agnes rikta fokus mot kroppspositivism.

  • Publicerad 16:53, 31 jan 2019

Amanda Krjukoff, Sarah Johannesson och Agnes Moëll är 18 år och går på NTI Gymnasiet i Göteborg. Tillsammans driver de UF-företaget Worth.

– Vi har gjort en mindfulnesmålarbok för vuxna. När man målar kopplar man bort omvärlden för ett tag och koncentrerar sig på målandet. Då kan man koppla av och koppla bort, säger Amanda Krjukoff.

Varför valde ni att fokusera på just kroppspositivism?

– Vi vill skapa förändring i samhället, krossa idealen och rikta fokus mot psykiska ohälsa. Det ska inte ska finnas några kroppsliga ideal som gör att en kropp anses finare än en annan.

Tjejerna har själva utformat boken. Bilderna kommer från tio konstnärer som bidragit med tre illustrationer var.

– Det är kvinnokroppar – några smala, några tjocka, någon muskulös, en gravid och så vidare. Det är stor variation, säger Sarah Johannesson.

Företaget startades för ett halvår sedan. Hittills har de sålt ungefär 200 böcker.

– På en och en halv månad har vi omsatt mer än 30 tusen. Vi har en återförsäljare i Göteborg och även en återförsäljare som har hört av sig från Motala. Flera stora instagramprofiler har också delat boken på sin Instagram, säger Amanda Krjukoff.

Vad har ni fått för respons?

– Jättebra respons. Vi får många fina meddelanden från vår målgrupp. En mamma hörde av sig och berättade om hennes dotter som lider av ätstörning och tvångstankar som använt målarboken. Hon tyckte det var ett jättebra initiativ, säger Agnes Moëll.

Vad är nästa steg för företaget?

– Vi har stora planer. Vi känner att vår idé går att utveckla. Vi tänker eventuellt en version på engelska för att kunna sälja internationellt. Sedan har vi även tankar med målarböcker för barn och personer med olika sjukdomar, olika variationer. En mindfulnessmålarbok för män är också en idé, säger Amanda Krjukoff.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11