Duo. Thomas Gustavsson och Andreas Gustafson förenas i musiken. Foto: Kai Martin

De gör musik med största möjliga tystnad

De möter stor klassisk musik. Klär av den in i minsta detalj för att spela den med varsamhet. Pianobasso strävar att hitta något eget i andras musik.

  • Publicerad 18:10, 13 jul 2019

Debutalbumet 2016 var med kompositioner signerade Henry Purcell, Edvard Grieg och Wolfgang Amadeus Mozart. Klassiker med stor tyngd. Med uppföljaren "Tranquillo II" ville inte Göteborgsduon Pianobasso var sämre. Där samlas stycken av Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Camille Saint-Saëns och Georg Friedrich Händel.

Orkesterstycken som med Thomas Gustavssons piano och Andreas Gustafsons kontrabas förvandlats till försiktig musik hanterad med största möjliga tystnad och varsamhet.

– Framför allt söker vi starka melodier, som kan stå för sig själva, säger Thomas Gustavsson.

– Musik som vi spelar och kan få en relation till.

Av ett projekt som mynnade ur hans tidigare kantorstjänst på Sahlgrenska har det alltså blivit två album med sikte på fler.

– Det var där jag utvecklade det meditativa. Om någon frågade efter något med Mozart, ett bombastiskt stycke, fick jag göra ett eget arrangemang på det, säger han, som fått spela på allt från begravningar till bröllop med vetskap om att den ena snart ska gå bort.

Med Anders Gustafsons kontrabas har Thomas Gustavsson hittat något, som delvis påminner om Jan Johanssons förhållande till den svenska folktonen.

– Allt handlar om att ta sig tid och hitta något eget.

Pianobasso

Är: Thomas Gustavsson, piano, och Andreas Gustafson, kontrabas, som använder sig av klassisk musik i nya, ytterst sparsmakade tolkningar – oavsett om det är orkesterverk eller inte.

Aktuella: Med sitt andra album – "Tranquillo II" – som nyligen kommit. Det första kom 2016. Har under våren spelat runt om i Göteborg.

Vi är GBG

    Vi är GBG