ANDRA LÅNG. Genom historien har Andra Långgatans rykte varit både skamfilat och upplyft. Foto: Damón Navandi och HDK

De grävde i Andra Långgatans okända historia

700 meter gentrifierad ljus lager kryddad med porr, skivhandel och trendiga butiker. Det är en beskrivning av dagens Andra Långgatan. Men vad vet du om gatans förflutna? Studenter på HDK har grävt i arkiven.

  • Publicerad 16:13, 10 jan 2020

Philip Forsman. Foto: HDK

Efter Avenyn är nog Andra Långgatan den gata som mest förknippas med Göteborg. Om Avenyn har fått representera det dyra och polerade är Andra Långgatan mer smutsig och hipstrig. Men har det alltid varit så?

I utställningen 2LÅNG 4EVER har 44 studenter från designprogrammet vid Högskolan för Design och konsthantverk på Göteborgs universitet i samarbete med Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg grävt i historien.

Gatufestivalen har tillstånd – för första gången

– Klassen har varit uppdelade i fyra studios som har haft olika ansvarsområden, säger studenten Philip Forsman.

Utställningen pågår till och med den 9 april på Landsarkivet i Göteborg.

– Det kommer att vara en del textil och foto, men även roliga modellbyggen. Allt byggt på fragmentariska spår av historien från Andra Lång. Allt studsar tillbaka på faktiska historier, säger Philip Forsman.

Har du lärt dig saker om Andra Lång som du inte kände till sedan tidigare?

– Ja, en hel del saker. Bland annat att det var en del av Göteborgs judiska kvarter. Det kände jag inte till sedan tidigare. En annan sak är porren på Andra Långgatan som basunerats ut i media både för och emot. Det var intressant att få veta att porren där är något som debatterats under en väldigt lång tid – Andra Lång som glädjegata, säger Philip Forsman.

Han berättar om skillnaderna mellan att arbeta med nutidsverk och verk med historisk anknytning.

– Det finns så klart tekniska skillnader med upphovsrätt och de bitarna man måste ta i beaktande. Sedan är det ganska fantasieggande att ha arkivet som ingång i en process. Konstiga handlingar kan få igång något kreativt. Det har till exempel varit uppe i klassen om olika gamla köpehandlingar som innehåller någon viss detalj. Det tänker man kanske inte är det roligaste materialet på förhand och inget man hade tittat på för inspiration annars.

En del i marknadsföringen av utställningen är sjalar och nycklar som studenterna ”tappat” på olika platser i staden. På föremålen finns QR-koder med information om att den ska återlämnas på Riksarkivet.

– Det är en koppling till en historia om en flicka från 1894 som hittade en blå sjal, säger Philip Forsman.

Utställningen har flera syften.

– Dels att man ska få upp ögonen för Andra Långgatans historia och nyansera bilden av gatan. Dels att man ska få upp ögonen för Riksarkivets enorma rikedom. De är hur stora som helst och det finns mycket att titta på. Förhoppningen är att få in nya besökare, säger Philip Forsman.

Studenterna sprider sjalar på olika platser i staden med QR-koder med information om att den ska återlämnas på Riksarkivet. Foto: HDK

2LÅNG 4EVER

Vad: Arkivutställning om Andra Långgatan i Göteborg

Var: Landsakrivet Göteborg, Akrivgatan 9A

När: 10 januari - 9 april

Vernisage: Fredag 10 januari klockan 18

Mer info på Riksarkivet och på Facebook

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57