Guidar. Trängselvärdarna på Hjällbo Centrum erbjuder handsprit. Foto: Drivhuset

De guidar rätt i coronapandemin

Trängselvärdar delar ut handsprit och informerar om coronarestriktioner på flera lokala torg i nordost och på Hisingen. Syftet är att bidra till en säkrare handel i pandemitider.

  • Publicerad 11:33, 25 jan 2021

Genom att de kan visa människor till rätta och ge råd på deras eget modersmål ökar säkerheten och smittspridningen kan minska.

Sedan december har trängselvärdar varit på plats i Bergsjön centrum, Hjällbo Centrum och på Länsmanstorget.

– Det är en trygghetsskapande åtgärd och en service till torget, en slags omsorg om besökare och våra hyresgäster, säger Ulrika Evenås, teamchef fastighetsförvaltning på GöteborgsLokaler.

Uppdraget är att dela ut handsprit och ge guidning så att aktuella restriktioner efterföljs.  

Samverkar med föreningar

Trängselvärdar är närboende som är rekryterade i samarbete med lokala föreningar.

I Hjällbo har kvinnoföreningen Yalla Hjällbo varit delaktiga i  processen.

– De får spontant beröm från både handlare och besökare. Genom att de kan visa människor till rätta och ge råd på deras eget modersmål ökar säkerheten och smittspridningen kan minska, säger projektledaren från Yalla Hjällbo.

Hon fortsätter:

– Trängselvärdarna har kunnat hjälpa personer som faktiskt varit smittade men som vistats i gallerian eftersom de inte trott att deras symptom berodde på covid-19. Genom att hänvisa till provtagning förhindrades att fler insjuknade.

Handlare positiv

I Biskopsgården sker samarbetet med en lokal fotbollsklubb och i Bergsjön har värdarna rekryterats i samverkan med föreningen Navet.

Sofi Hjärne, Ica-handlare i Bergsjön Centrum är positiv till satsningen,

– För oss och för kunderna innebär det definitivt en extra trygghet. Inte minst innebär det här en arbetsmöjlighet och att de talar flera språk blir ett komplement till vår egen butiksinformation, säger hon.

GöteborgsLokaler har också stärkt upp med inhyrda trängselvärdar på Brunnsbotorget och Tuve Torg.