Anna och Joakim Gustin kommer tillsammans med flera andra engagerade, i januari, starta ett metoo-hack. Foto: Privat

De hackar för metoo

Metoo har tagit Sverige med storm men många har börjar fråga sig vad vi nu ska göra med alla dessa berättelser om sexuella övergrepp. Nu i början på året startas ett metoo-hack i Göteborg för att finna lösningar på samhällsproblemet

  • Publicerad 07:00, 1 jan 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Rebecka och Joakim Gustin kom tillsammans på idén att starta ett metoo-hack för att hitta smarta produkter och digitala lösningar så att arbetet mot normerna och strukturerna som metoo belyser fortsätter.

– Det var en kväll då tankar och känslor kring metoo malde inom mig som jag tänkte att vi måste ju göra något. Det här får inte bara bli en mediafluga som dör och glöms bort efter ett tag, säger Rebecka Gustin.

Läs mer:Göteborgs riksdagsledamöter slår tillbaka mot metoo-kritik

Rebecka bollade sina tankar med Joakim och kom fram till att de borde anordna ett metoo-hack. Ett event där programmerare och många andra kompetenser samlas för att programmera en digital produkt, i det här fallet en produkt med koppling till metoo.

– Under min utbildning till socionom fick jag stor insikt i hur komplext våld mot kvinnor och sexuella övergrepp är. Mycket hänger ihop med normer, strukturer, machokultur och föreställningar kring hur män och kvinnor ska vara. Därför kommer vi också hålla ett event inför hacket där vi bjuder in många olika kompetenser för att diskutera den här komplexiteten så våra hackerteam får en bra grund, berättar Rebecka Gustin.

Läs mer:Efter #metoo – nu lagar han killmiddag i Tynnered

Men exakt vilka lösningar som kommer födas ur metoo-hacket vet man först efter att det har genomförts. Men hon hoppas att det här ska belysa många olika frågor kring sexuella övergrepp och våld mot kvinnor.

– Exempelvis problemet med att många inte blir trodda när de anmäler, ord står mot ord. Ofta ifrågasätts huruvida offret sa nej eller inte, men sa hen ja då. En produkt som finns i dag och skulle kunna likna något av det vi kan komma att få se efter metoo-hacket är appen Not alone.

Läs mer: #metoo inspirerade Stina till sin hårdaste låt

Not alone

Det är en app som du laddar ned till din smartphone. Appen känner av var du befinner dig och om du drar hörlurarna ur telefonen skickas ett medelande till kontakter du själv valt ut och signalerar att du är i fara.

Not alone startades som ett UF-företag av fyra tjejer i Uppsala.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG