EXTRA TIDIGT. Thomas Axell och hans kollegor på Hemköp i Torslanda har speciella öppettider för personer som är i riskgrupperna för coronasmittan. Foto: Hemköp

De håller öppet extra tidigt för riskgrupperna

Allt fler matbutiker har infört speciella öppettider för personer i riskgrupperna för coronasmittan. En matbutik i Torslanda tar efter initiativet. "Vårt uppdrag är att hjälpa till nu", säger butikschefen.

  • Publicerad 13:30, 18 mar 2020

Vi säljer som aldrig förr men vi är inte riktigt glada för det.

När Thomas Axell, butikschef på Hemköp i Torslanda hörde talas om extra öppettider för äldre och personer i riskgrupperna för coronasmittan, tvekade han inte att ta efter.

– Det är fantastiska dagar för oss. Vi säljer som aldrig förr men vi är inte riktigt glada för det, utan vårt uppdrag är att hjälpa till nu, säger han och fortsätter:

– Jag tänkte på min pappa som frågade om jag kunde handla åt honom och tänkte sedan vidare på alla som inte kommer ut nu.

Redan klockan sex på onsdagsmorgonen stod Thomas Axell och hans personal redo i en nystädad butik för att möta de första kunderna.

– Det var jätteuppskattat och stämningen var mysig. Vi bjöd på kaffe och hade musik på i bakgrunden, Evert Taube faktiskt. De kändes verkligen som vi gjorde en god gärning. Det handlar inte om att tjäna pengar utan det är läge att hjälpa till helt enkelt.

Tanken är att butiken kommer att ha öppet mellan klockan sex och sju på morgnarna de närmaste dagarna. Därefter tar de nya beslut.

"Handla lugnt"

Tusentals ställer upp för eleverna – på distans

Risken att mat och andra produkter håller på att ta slut för övriga kunder är inget som Thomas Axell oroar sig över.

– Det händer att varor tar slut under dagen som toapapper och jäst men fabrikerna och vår logistikapparat säger att de har tillräckligt. Utifrån den informationen vi får till oss ska det inte vara några problem, säger han.

Så folk behöver inte hamstra?

– Inom vår kedja pratar vi om att handla lugnt. Jag tycker att dialogen har ändrats de senaste dagarna. Fler börjar ifrågasätta varför man köper tio, tjugo förpackningar av en vara och inser istället att vi måste hjälpas åt nu.

De anställer när andra varslar

Vi är GBG