Småpartierna har inga vidare chanser i kommunalvalet i Göteborg tror Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Lina Persson

"De har en väldigt liten chans"

Vem som helst kan starta ett politiskt parti. Det är väsentligt för demokratin, anser statsvetare Folke Johansson. Men han tror inte att de drygt 50 småpartierna har några vidare chanser i Göteborgs kommunalval.

  • Publicerad 14:20, 30 jun 2018

Det finns inga regler om hur ett parti ska bildas eller hur det ska vara organiserat. Att vanliga medborgare enkelt kan starta ett nytt politiskt parti är grundläggande för demokratin, anser statsvetaren Folke Johansson.

– De traditionella partierna fångar inte upp alla frågor. De fångar upp frågor som de är intresserade av. Men sen kan det helt plötsligt komma andra frågor som inte alls passar in, som de inte tycker ska tas upp överhuvudtaget och då är det bra om medborgarna kan reagera, säger han.

"Väldigt mycket"

I årets kommunalval har hittills 59 partier anmält sitt deltagande. Folke Johansson konstaterar att antalet låter ”väldigt mycket” men menar att andelen kommuner som har lokala partier har ökat under flera decennier.

– Ökningen började redan någonstans på sent 80-tal och har fortsatt stort sett kontinuerligt, säger han.

– Men trenden kommer nog inte fortsätta för då hamnar vi i absurdum till slut. Det blir för många partier att överblicka för väljarna.

Frågor som engagerar många

Alla småpartier är inte lokala utan kan också vara ideologiskt baserade. Men för att ett mindre parti ska ha möjlighet att lyckas i ett val måste de driva frågor som engagerar många personer, menar Folke Johansson.

– Det kan inte handla om en väldigt liten lokalfråga som en tomtgräns utan det får vara något lite mer rejält. Sedan är det bra om det diskuteras i massmedia.

Och det är just engagemanget för en aktuell fråga som är drivkraften bakom de mindre partierna.  

– Många drivs av ett patos även om de är klart medvetna om att de aldrig har framgång. Men de tycker det är väsentligt att driva ändå av principiella eller sentimentala skäl.

Små chanser

I Göteborgs kommunalval år 2014 fick "övriga partier" 4,67 % av rösterna fördelade på totalt 17 partier.

Vad tror du om chanserna för småpartierna i höstens kommunalval?

– Eftersom jag inte kan peka på ett enstaka parti så är det ett tecken på att de inte är så väldigt välkända ännu och det tyder på att de har en måttlig chans, säger Folke Johansson.

– Sen kan det hända att de lyckas rycka upp sig och komma fram i en valrörelse på ett eller annat sätt men det vet vi inget om. Det är mer tillfälligheter om de driver en fråga som på ett eller annat sätt blir aktuell. Eller om de får fram pengar så att de kan sätta upp affischer och bli lite mer kända men jag tror ändå att de har en väldigt liten chans.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11