Sedan föreningen som drev Backa Folkets hus flyttade ut hösten 2020 är det nog många Hisingsbor som undrat vad som ska hända med den vackra, Q-märkta funkisbyggnaden.

Nu står det klart att det är kulturarrangören och produktionsplattformen Possibilitas som från och med februari kommer att driva verksamhet i byggnaden.

– Det är så spännande! Och samtidigt lite överväldigande, säger Vanessa Labanino, med ett stort leende på läpparna.

Possibilitas startade 2015 och beskrivs som en plattform som producerar och marknadsför artister, teatergrupper och andra konstnärliga projekt. Stort fokus ligger på scenkonst och musik och Possibilitas har bland annat koordinerat Planeta Festival sedan start. Festivalen fokuserar på musik och dans från hela världen.

Tidigare har de haft kontor i Majorna och sedan hyrt in sig på olika scener runt om i stan. Men drömmen och målet har länge varit att hitta ett eget hus – ett "House of Possibilitas" som de kallar det.

– Vi ser fram emot att sy ihop ett program här, där vi tar hjälp av och samarbetar med andra föreningar i närområdet. Sedan kan även andra aktörer och föreningar hyra in sig här för möten eller sin egna publika verksamhet.

Stort gensvar

Nu har Vanessa Labanino och hennes kollegor på Possibilitas stora lokaler att fylla. På Facebook la Vanessa därför ut en efterlysning där hon efterfrågade allt från serveringsvagn, scenljus till köksgeråd. Och gensvaret blev stort.

– Igår hade vi bara tolv stolar totalt. Men nu har vi fått jättemånga stolar donerade från bland annat Folkuniversitetet. Vi tänker att vi ska arrangera en dag där folk kan komma och lämna in saker de inte behöver längre. Det vi inte har användning för kan vi senare använda till en loppis där intäkterna går tillbaka till huset, säger Vanessa medan hon visar runt i lokalerna.

Start i april

Planerna och visionerna med gamla Backa Folkets hus är många. Possibilitas vill fylla huset med liv och redan dagen efter GöteborgDirekt hälsar på ska ensemblen i Romska Teatern komma dit och öva på sin föreställning. Efter det kommer föreningen Kul-Turen och firar sin ettårsdag med årsmöte och fika.

Den första publika verksamheten hoppas Vanessa Labanino kunna bjuda in till redan i april.

– Ja, det ska vi få till! Vad det blir är inte klart än, men troligen någon form av familjeföreställning.