Förväntan. Alexander Hopman Lilja och Vanessa Labanino ser fram emot att fylla det q-märkta funkishuset med liv och verksamhet igen. Foto: Lovisa Hansson

De har flyttat in i Backa Folkets hus

Ett hus fullt av möjligheter. Det vill Vanessa Labanino och hennes kollegor i den icke vinstdrivna föreningen Possibilitas skapa, nu när de tar över som hyresgäster i Backa Folkets hus.

  • Publicerad 05:30, 28 feb 2022

Sedan föreningen som drev Backa Folkets hus flyttade ut hösten 2020 är det nog många Hisingsbor som undrat vad som ska hända med den vackra, Q-märkta funkisbyggnaden.

Nu står det klart att det är kulturarrangören och produktionsplattformen Possibilitas som från och med februari kommer att driva verksamhet i byggnaden.

– Det är så spännande! Och samtidigt lite överväldigande, säger Vanessa Labanino, med ett stort leende på läpparna.

Possibilitas startade 2015 och beskrivs som en plattform som producerar och marknadsför artister, teatergrupper och andra konstnärliga projekt. Stort fokus ligger på scenkonst och musik och Possibilitas har bland annat koordinerat Planeta Festival sedan start. Festivalen fokuserar på musik och dans från hela världen.

Tidigare har de haft kontor i Majorna och sedan hyrt in sig på olika scener runt om i stan. Men drömmen och målet har länge varit att hitta ett eget hus – ett "House of Possibilitas" som de kallar det.

– Vi ser fram emot att sy ihop ett program här, där vi tar hjälp av och samarbetar med andra föreningar i närområdet. Sedan kan även andra aktörer och föreningar hyra in sig här för möten eller sin egna publika verksamhet.

Stort gensvar

Nu har Vanessa Labanino och hennes kollegor på Possibilitas stora lokaler att fylla. På Facebook la Vanessa därför ut en efterlysning där hon efterfrågade allt från serveringsvagn, scenljus till köksgeråd. Och gensvaret blev stort.

– Igår hade vi bara tolv stolar totalt. Men nu har vi fått jättemånga stolar donerade från bland annat Folkuniversitetet. Vi tänker att vi ska arrangera en dag där folk kan komma och lämna in saker de inte behöver längre. Det vi inte har användning för kan vi senare använda till en loppis där intäkterna går tillbaka till huset, säger Vanessa medan hon visar runt i lokalerna.

Start i april

Planerna och visionerna med gamla Backa Folkets hus är många. Possibilitas vill fylla huset med liv och redan dagen efter GöteborgDirekt hälsar på ska ensemblen i Romska Teatern komma dit och öva på sin föreställning. Efter det kommer föreningen Kul-Turen och firar sin ettårsdag med årsmöte och fika.

Den första publika verksamheten hoppas Vanessa Labanino kunna bjuda in till redan i april.

– Ja, det ska vi få till! Vad det blir är inte klart än, men troligen någon form av familjeföreställning.

Scen. De gamla scenlamporna ska bevaras, men elektroniken måste uppdateras berättar Vanessa Labanino. Foto: Lovisa Hansson

Backa Folkets hus

• Byggnaden uppfördes ursprungligen 1924 och byggdes om 1939 i funktionalistisk stil av Sven Wedenmark. 1987 blev byggnaden upptagen i kommunens bevaringsprogram.

• Hösten 2020 fick Backa Folkets hus-förening flytta ut.

• Den senaste tiden har lokalerna fungerat som vaccinationslokal.

Källa: Wikipedia/GöteborgDirekt

Visa merVisa mindre

Öppnar upp. Det är bråda dagar för Vanessa Labanino, Alexander Hopman Lilja och Jennifer Bäckström Karlsson på Possibilitas att ställa iordning huset inför den första publika föreställningen i april. Foto: Elsa Åberg

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20