De har öppnat sitt hem för barn i 16 år

Hemma hos Petra och Peter i Tynnered är det alltid fullt hus – bokstavligen. Under de 16 år som de varit familjehem har de skapat rum åt många barn, som de öppnat både hjärta och hem för.

  • Publicerad 05:30, 20 dec 2021

Jag tror mycket på att göra praktiska saker tillsammans, baka eller vad som helst, då kommer oftast orden efter ett tag.

På bordet i vardagsrummet har Petra dukat upp med kaffekoppar och ett fat till bredden fyllt av lussekatter, pepparkakor och skumtomtar.

Med en knapp vecka kvar till julafton är planeringen inför julfirandet i full gång.

I år tippar hon på att de blir omkring 15 personer runt julbordet i lägenheten i Tynnered, men lite trängsel har aldrig bekommit familjen som sedan länge tagit fasta på det gamla talesättet om hjärterummet.

– Här är alltid fullt hus och det är precis så vi vill ha det, säger hon och fyller på kopparna med texten "Dela din vardag".

"Blir go i hjärtat"

Det har nu gått 16 år sedan Petra och hennes man Peter tog emot det första barnet som familjehem och sedan dess har de välkomnat ytterligare fem barn i olika omgångar.

Det är något som paret och deras fyra egna barn alltid sett som något mycket givande.

– Det går inte att beskriva. Att få se det här barnet somna gott och vakna pigg och glad. När man ser hur axlarna åker ner, då blir jag go i hjärtat, säger Petra.

Sedan några år tillbaka är de familjehem åt ett barn i skolåldern.

– Jag blev väldigt glad när vi fick ett lite mindre barn, att få packa gympapåse och sitta vid köksbordet och göra läxor igen. Sådant tycker jag är mysigt.

Öppnar upp världen

Hon menar att det ofta krävs lite kreativitet för att få barnet att öppna sig.

– Man får leka detektiv och se vad som fungerar. Jag tror mycket på att göra praktiska saker tillsammans, baka eller vad som helst, då kommer oftast orden efter ett tag.

Parets 19-åriga dotter har vuxit upp bland många barn och tidigt fått lära sig att dela med sig, något hon enbart ser som positivt.

– Jag tycker att det varit väldigt bra. Det är så jag skulle vilja ha det i framtiden med min egen familj. Det har gett mig en större syn på världen och lärt mig mycket om hur människor fungerar.

Peter brukar se det som ett gott tecken när det börjar uppstå lite konflikter hemma.

– När barnen börjar gnabbas som riktiga syskon, då känner de sig trygga. Eller när jag ber om något och får "sedan" till svar.

Jobbar heltid

De båda jobbar heltid, vilket de tror är till fördel för alla barnen.

– Det är ju så livet är och det tycker vi är viktigt att barnen ser. Tanken är ju att man ska fortsätta leva som vanligt och det har vi alltid gjort.

Vill du veta mer om hur man blir familjehem, läs mer HÄR.

Familjehem

Familjehem, tidigare kallat fosterhem, tar emot barn och unga som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem än sitt egna.

Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att rekrytera och utreda familjehem, att erbjuda dem utbildning samt säkerställa att de bedriver en vård som håller god kvalitet.

Som familjehem har man rätt till ersättning för uppdraget. En del av ersättningen består av de faktiska kostnaderna du har för barnet och den andra delen är ett fast arvode. Beloppen baseras på Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommendationer och kan variera från kommun till kommun och beroende på exempelvis barnets ålder.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21