Vinnare 2017. Rainbow Snake på Haga station och Eternal Employment på stationen på Korsvägen. Foto: Foto: Trafikverket/Statens konstråd

De jagar konsten som ska pryda Västlänken

Banbrytande konst ska förgylla området i anslutning till Västlänkens stationer på Korsvägen och i Haga. Nu utlyser Göteborgs stad en internationell tävling för att hitta de perfekta verken.

  • Publicerad 12:09, 15 sep 2021

Redan år 2017 avgjordes Statens konstråds internationella tävlingar för konstgestaltning i Västlänkens underjordiska stationer. Då vann bland andra de uppmärksammade förslagen Evig anställning för station Korsvägen och Rainbow snake för station Haga.

Här är vinnarna i Västlänkens konsttävling

Nu är det Göteborgs Stads tur att upphandla konstgestaltningar för stadsrummen runt om stationerna. Det hela ska återigen avgöras i en internationell tävling.

– Ambitionen är att konstnärerna ska ta in hela stadsrummet i sina konstnärliga koncept och gå i dialog med den arkitektur och konst som redan är planerad för platsen, säger Sarah Hansson, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, kulturförvaltningen i ett pressmeddelande.

I tävlingens första urval ska sex konstnärer eller konstnärsgrupper väljas ut, tre för respektive station. Konstnärerna ska sedan ta fram olika idéförslag.

– Det unika med konstens roll i stadsutveckling är att den kan tänka bortom vissa funktioner. På så vis tillåts oförutsedda kvaliteter komma till uttryck. Vi är väldigt spända och nyfikna på vad konstnärerna kommer att föreslå, säger Sarah Hansson.

De vinnande förslagen offentliggörs preliminärt i juni 2022. Installation och invigning sker 2026, när Västlänken är klar.

Debatt: Om konstig konst på stationer

Västlänken. Ny konst ska förgylla de kommande stationerna Korsvägen och Haga. Foto: Fojab (vionsbild/arkivbild)

Mer om tävlingen:

Mellan 20 september och 20 oktober kan konstnärer lämna intresseanmälan för uppdragen. Sex utvalda konstnärer eller konstnärsgrupper, tre för respektive station, kommer sedan att ta fram idéförslag.

Konstgestaltningarna finansieras genom enprocentregeln, som innebär att en procent av den totala byggkostnaden går till konstgestaltning. I Västlänken aktualiseras regeln både på statlig, regional och kommunal nivå, vilket gör det till ett unikt projekt i Göteborg.

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00