Vinnare 2017. Rainbow Snake på Haga station och Eternal Employment på stationen på Korsvägen. Foto: Foto: Trafikverket/Statens konstråd

De jagar konsten som ska pryda Västlänken

Banbrytande konst ska förgylla området i anslutning till Västlänkens stationer på Korsvägen och i Haga. Nu utlyser Göteborgs stad en internationell tävling för att hitta de perfekta verken.

  • Publicerad 12:09, 15 sep 2021

Redan år 2017 avgjordes Statens konstråds internationella tävlingar för konstgestaltning i Västlänkens underjordiska stationer. Då vann bland andra de uppmärksammade förslagen Evig anställning för station Korsvägen och Rainbow snake för station Haga.

Här är vinnarna i Västlänkens konsttävling

Nu är det Göteborgs Stads tur att upphandla konstgestaltningar för stadsrummen runt om stationerna. Det hela ska återigen avgöras i en internationell tävling.

– Ambitionen är att konstnärerna ska ta in hela stadsrummet i sina konstnärliga koncept och gå i dialog med den arkitektur och konst som redan är planerad för platsen, säger Sarah Hansson, processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, kulturförvaltningen i ett pressmeddelande.

I tävlingens första urval ska sex konstnärer eller konstnärsgrupper väljas ut, tre för respektive station. Konstnärerna ska sedan ta fram olika idéförslag.

– Det unika med konstens roll i stadsutveckling är att den kan tänka bortom vissa funktioner. På så vis tillåts oförutsedda kvaliteter komma till uttryck. Vi är väldigt spända och nyfikna på vad konstnärerna kommer att föreslå, säger Sarah Hansson.

De vinnande förslagen offentliggörs preliminärt i juni 2022. Installation och invigning sker 2026, när Västlänken är klar.

Debatt: Om konstig konst på stationer

Västlänken. Ny konst ska förgylla de kommande stationerna Korsvägen och Haga. Foto: Fojab (vionsbild/arkivbild)

Mer om tävlingen:

Mellan 20 september och 20 oktober kan konstnärer lämna intresseanmälan för uppdragen. Sex utvalda konstnärer eller konstnärsgrupper, tre för respektive station, kommer sedan att ta fram idéförslag.

Konstgestaltningarna finansieras genom enprocentregeln, som innebär att en procent av den totala byggkostnaden går till konstgestaltning. I Västlänken aktualiseras regeln både på statlig, regional och kommunal nivå, vilket gör det till ett unikt projekt i Göteborg.

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Göteborgsnöje

Garanterat tryck med Pascal

Nöje Musik. Gotlandsbandet med Göteborgsrötter spelar på Pustervik För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.onsdag 8/12 13:32

Krönikor

Göteborgarens lysande idé blev julklassiker

Krönika Tradition. När vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgaren Oscar Andersson.söndag 5/12 15:00

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21