De jobbar för att öka valdeltagandet
Ringar på vattnet. Valambassadören Jihad Ismail Taha tror på att rikta in sig på unga och berättade för syskonen Selina och Arlinda El Haj hur valet går till. "Det väcker en nyfikenhet hos barnen som de sedan tar med hem till sina föräldrar. De gör sen jobbet för oss".
Foto: Lovisa Hansson
20220902114400
20220902114400
Förra valet ökade valdeltagandet i fler valdistrikten i Göteborg med lägst valdeltagande. Ökningen förklarades bland annat med riktade informationsinsatser. Nu hoppas årets valambassadörer upprepa framgången.
Sedan i våras har Göteborgs valambassadörer arbetat med att nå ut till medborgarna och informera om valet. Målet är att öka valdeltagandet i de områden där det var som lägst 2018.
– I början handlade det om att berätta för folk att det är val i år, det var många som blev förvånade när de hörde det. Sedan dess har vi märkt hur intresset har ökat med tiden, säger Jihad Ismail Taha, valambassadör.
När GöteborgDirekt hälsar på befinner sig sex valambassadörer vid Lövgärdet Centrum. Några går runt i området, pratar med boende och delar ut broschyrer.
Snett emot ingången till Willys står Göteborgs stads demokratibuss parkerad och boende med matkassar passerar förbi. Många spanar nyfiket på det uppställda valbåset, valurnan i form av en brevlåda och godisskålarna på de höga borden.
Några av dem stannar för att prata med Jihad och hennes kollegor.
– Det är lite tomt just nu, många jobbar. När skolorna slutar brukar det bli mer folk, säger Fadia Charif Eddin, valambassadör.
– Mannen som var här precis berättade att hans fru inte fått sitt röstkort och undrade hur man ska göra då. I går träffade jag en kvinna som bott i Sverige i 30 år, men aldrig röstat. Där handlar det om att förändra uppfattningar och stärka de som tror att deras röst inte kommer att betyda något, säger Jihad Ismail Taha.
Vad säger ni till de som inte tänker att deras röst betyder något?
– Det är olika från individ till individ. Men det handlar om att prata med dem och ta reda på vad man kan säga för att nå fram. Jag frågar ofta "Du vill väl ha demokrati? Om du inte väljer så kommer någon annan att välja för dig", säger Jihad Ismail Taha.
Valdeltagandet ökade
Just Lövgärdet Centrum var ett av de områden i Göteborg där valdeltagandet var lågt förra valet i jämfört med genomsnittet.
Men positivt är att deltagandet ökade med 3,9 procentenheter jämfört med valet 2014. En anledning till ökningen tros vara de riktade informationsinsatser – med bland annat demokratiambassadörer – som Göteborgs stad satsade på.
Nu jobbar årets ambassadörer med att försöka upprepa framgången.
– Målet är tydligt – att öka valdeltagandet i år. Men om vi inte lyckas få dem att rösta i detta valet så har vi i alla fall planterat ett frö och chansen är större att de går och röstar nästa gång. Det är därför som vi pratar med alla, även barnen och unga som inte får rösta än, säger Jihad Ismail Taha.
"Väcker nyfikenhet"
Vid demokratibussen får barnen själva testa att lägga sin röst. Istället för olika partier står det "bullar" eller "baklava" tryckt på valsedeln. Man kan till och med "kryssa" och välja vilken typ av bulle man föredrar.
– Sen öppnar vi lådan den 11 september och räknar alla röster, förklarar Jihad Ismail Taha, för Arlinda El Haj som precis har lagt sitt val i urnan.
– Jag tror mycket på att rikta in mig på unga. Det väcker en nyfikenhet hos barnen som de sedan tar med hem till sina föräldrar. Säger föräldrarna att de inte kommer att rösta tror jag att de kommer att bli ifrågasatta av sina barn. Det ger ringar på vattnet, säger Jihad Ismail Taha.
Lovisa Hansson
lovisa.hansson@goteborgdirekt.se
073-620 14 59
Här ökade valdeltagandet:
Distrikt med lågt valdeltagande där deltagandet i kommunalvalet har ökat:Södra Bergsjön, Östra Göteborg: 2014: 50,19%, 2018: 55,4%.
Ökning: +5,3
Östra Bergsjön, Östra Göteborg: 2014: 50,26%, 2018: 52,4%.
Ökning: +2,1
Södra Gårdsten, Angered: 2014: 50,86%, 2018: 56,8%.
Ökning: +5,9
Östra Gårdsten, Angered: 2014: 51,41%, 2018: 54,7%.
Ökning: +3,3
Södra Hjällbo, Angered: 2014: 51,89%, 2018: 57,2%.
Ökning: +5,3
Lövgärdets centrum, Angered: 2014: 52,47%, 2018: 56,4%.
Ökning: +3,9
Övre Lövgärdet, Angered: 2014: 52,56%, 2018: 58,3%.
Ökning: +5,8
Nedre Lövgärdet, Angered: 2014: 52,59%, 2018: 53,1%.
Ökning: +0,5
Hela Göteborg: 2014: 79,2%, 2018: 81%.
Ökning: +1,8
Källa: Valmyndigheten, sammanställt av GP
Valdeltagande 2018:
Lägst valdeltagande:
Norra Gårdsten i Angered hade de lägsta siffrorna – där var det bara 41 procent av de röstberättigade som röstade i kommunalvalet. Andra valkretsar med lågt valdeltagande är Västra Gårdsten med 48,4 procent, Rymdtorget och Gärdsmosse i Östra Göteborg med 50,4 respektive 51,5 procent samt Norra Biskopsgården med 52,3 procent.
Högst valdeltagande:
Högst var valdeltagandet i Nolered, Västra Hisingen, och södra Sisjön i Askim-Frölunda- Högsbo. Där tog sig hela 94 procent till valurnorna. Också i valdistriktet Gossbydal-Trånget på Västra Hisingen (93,8 procent), Källängen i Västra Göteborg (93,6 procent), och Hällsvik på Västra Hisingen (93,5 procent) var det många som röstade.
Källa: Vårt Göteborg
Ringar på vattnet. Valambassadören Jihad Ismail Taha tror på att rikta in sig på unga och berättade för syskonen Selina och Arlinda El Haj hur valet går till. "Det väcker en nyfikenhet hos barnen som de sedan tar med hem till sina föräldrar. De gör sen jobbet för oss".
Foto: Lovisa Hansson
Får testa. Barn och unga som besöker demokratibussen kan testa på att rösta. Istället för politiska partier är det favorit-fika som de ska ta ställning till – bullar eller baklava.
Foto: Lovisa Hansson
Bjuder in. "Det är genom sinnena som man når folk. Vi bjuder på kaffe och hittar på roliga aktiviteter samtidigt som vi informerar om valet" berättar Jihad Ismail Taha.
Foto: Lovisa Hansson
"Känns vuxet". Sudi Mohammed jobbar som valambassadör för unga och ska själv rösta för första gången. "Att få rösta gör att jag känner mig vuxen. Jag har läst på om de olika partierna, men har inte bestämt mig än".
Foto: Lovisa Hansson
Intresse. Fadia Charif Eddin och Jihad Ismail Taha samtalar med Yasameen Ali. Alla frågor om valet är okej att ställa, med ambassadörerna pratar inte partipolitik. "Vill de veta vad de olika partierna står för finns det hemsidor vi kan hänvisa till" säger Jihad Ismail Taha.
Foto: Lovisa Hansson