Sedan i våras har Göteborgs valambassadörer arbetat med att nå ut till medborgarna och informera om valet. Målet är att öka valdeltagandet i de områden där det var som lägst 2018.

– I början handlade det om att berätta för folk att det är val i år, det var många som blev förvånade när de hörde det. Sedan dess har vi märkt hur intresset har ökat med tiden, säger Jihad Ismail Taha, valambassadör.

När GöteborgDirekt hälsar på befinner sig sex valambassadörer vid Lövgärdet Centrum. Några går runt i området, pratar med boende och delar ut broschyrer.

Snett emot ingången till Willys står Göteborgs stads demokratibuss parkerad och boende med matkassar passerar förbi. Många spanar nyfiket på det uppställda valbåset, valurnan i form av en brevlåda och godisskålarna på de höga borden.

Några av dem stannar för att prata med Jihad och hennes kollegor.

– Det är lite tomt just nu, många jobbar. När skolorna slutar brukar det bli mer folk, säger Fadia Charif Eddin, valambassadör.

– Mannen som var här precis berättade att hans fru inte fått sitt röstkort och undrade hur man ska göra då. I går träffade jag en kvinna som bott i Sverige i 30 år, men aldrig röstat. Där handlar det om att förändra uppfattningar och stärka de som tror att deras röst inte kommer att betyda något, säger Jihad Ismail Taha.

Vad säger ni till de som inte tänker att deras röst betyder något?

– Det är olika från individ till individ. Men det handlar om att prata med dem och ta reda på vad man kan säga för att nå fram. Jag frågar ofta "Du vill väl ha demokrati? Om du inte väljer så kommer någon annan att välja för dig", säger Jihad Ismail Taha.

Valdeltagandet ökade

Just Lövgärdet Centrum var ett av de områden i Göteborg där valdeltagandet var lågt förra valet i jämfört med genomsnittet.

Men positivt är att deltagandet ökade med 3,9 procentenheter jämfört med valet 2014. En anledning till ökningen tros vara de riktade informationsinsatser – med bland annat demokratiambassadörer – som Göteborgs stad satsade på.

Nu jobbar årets ambassadörer med att försöka upprepa framgången.

– Målet är tydligt – att öka valdeltagandet i år. Men om vi inte lyckas få dem att rösta i detta valet så har vi i alla fall planterat ett frö och chansen är större att de går och röstar nästa gång. Det är därför som vi pratar med alla, även barnen och unga som inte får rösta än, säger Jihad Ismail Taha.

"Väcker nyfikenhet"

Vid demokratibussen får barnen själva testa att lägga sin röst. Istället för olika partier står det "bullar" eller "baklava" tryckt på valsedeln. Man kan till och med "kryssa" och välja vilken typ av bulle man föredrar.

– Sen öppnar vi lådan den 11 september och räknar alla röster, förklarar Jihad Ismail Taha, för Arlinda El Haj som precis har lagt sitt val i urnan.

– Jag tror mycket på att rikta in mig på unga. Det väcker en nyfikenhet hos barnen som de sedan tar med hem till sina föräldrar. Säger föräldrarna att de inte kommer att rösta tror jag att de kommer att bli ifrågasatta av sina barn. Det ger ringar på vattnet, säger Jihad Ismail Taha.