Barncancermånaden. Café Berzelii vill uppmärksamma barncancer pch göra det genom att berätta om egna erfarenheter. Foto: Alice Edwards

De kämpar för cancersjuka Céline

Berzelii Café ser ut som de flesta fik, med ett undantag, på flera platser finns ett foto på ett barn, ibland med en tunn slang från näsan. Det är Céline på fotona, Jannikas ettåriga barnbarn med leukemi. Nu kämpar kaféet för att uppmärksamma barncancer och samla in pengar till forskning.

  • Publicerad 05:00, 10 sep 2020

June Asplind och Jannika Pavel jobbade båda tidigare på ett spelbolag, men kände för att göra något nytt. Jannika sprang på en lokal i ett hörn av Berzeliigatan och drömmen om ett eget kafé tog form.

– Jag frågade June och hon fattade direkt. Vi kör, säger Jannika Pavel. 

Så föddes Berzelii Café den 1 maj 2019. Någon annan som föddes bara tre veckor efter kaféet är Céline, jannikas barnbarn. Men hade Jannika vetat att Céline, när hon bara var sju månader gammal, skulle diagnostiseras med leukemi, skulle hon aldrig ha öppnat kaféet. 

– Som farmor måste jag säga att hade jag vetat att vår prinsessa skulle drabbas av detta skulle jag aldrig ha öppnat eget. Man vill hjälpa mer, men jag måste ju öppna kaféet varje morgon. Jag känner mig ofta otillräcklig, säger Jannika Pavel. 

“Heja Céline”

Eftersom arbetet med kaféet kräver många timmar bestämde Jannika sig för att hitta andra vägar för att hjälpa Céline. Därför satsar nu caféet, under Barncancermånaden september, på att samla in pengar till Barncancerfonden i namnet “Heja Céline”. På olika ställen runtom kaféet finns bilder på Céline tillsammans med en text om hennes kamp med en uppmaning om att skänka en slant till fonden. 

– Vi har inte satt något mål i form av pengar, målet för oss är istället att prata och nå ut till våra kafégäster. Jag har bett om ursäkt till dem för att jag tjatar, men jag vill våga berätta för att hjälpa till. 

Trots att det bara gått några dagar, syns engagemang från cafégästerna. Bland annat i form av en kundkorg i miniatyr fylld av papperssedlar vid kassan.

En av stammisarna som engagerat sig särskilt är Ulla Moen. Hon själv har över 40 års erfarenhet inom vården, varav nio spenderade på intensivvårdsavdelningen Barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Hon och Jannika knöt an i sin erfarenhet av svårt sjuka barn. 

En korg fylld med ugglor och bläckfiskar

– Det är tufft att träffa de cancersjuka barnen. Det gör ont i mig att se att de har ont och att föräldrarna är skräckslagna. När Jannika berättade för mig att hon känner sig otillräcklig för Céline ville jag hjälpa till, säger Ulla Moen. 

Ulla Moen valde att virka för de cancersjuka barnens skull. Nu finns en korg fylld av virkade ugglor och bläckfiskar som säljs på kaféet. De små virkade djuren kostar 100 kronor, där 50 kronor går till Ulla för att köpa mer material och 50 kronor går till Barncancerfonden.

– Detta är såklart inte i närheten av de summor som TV-galor samlar in. Men om alla vi småföretagare hjälper till att bidra blir även det ett avgörande bidrag för forskningen. Man brukar säga många bäckar små, men jag säger många kronor små, säger Jannika Pavel. 

Nu hoppas kaféet att fler företagare följer efter. 

– De är barn och litar på att vi vuxna ska hjälpa och lösa det här. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Jannika. 

Idag är Céline ett år och fyra månader gammal och mitt i sin behandling som pågår i två och ett halvt år. Trots att det är Céline som är sjuk är det ofta hon som ger kraft till Jannika under tuffa dagar. 

– Det är en krigartjej. När man tycker att det är tufft att kliva upp vissa mornar tänker jag “kan Céline, ja då kan vi också!”. Hon kämpar varje dag men har ändå ett underbart leende på läpparna. 

Krigartjej. Jannika tycker att hennes barnbarn Céline är en krigartjej. Foto: Privat

Vill du donera till Heja Céline?

Om du vill donera till fonden Heja Céline, Café Berzelii insamling till Barncancerfonden, kan du swisha valfri summa till: 070 449 38 18. Märk swishen med "Celine".

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00