De första 1000 lägenheterna i Frihamnen ska stå klara till år 2021. Foto: White Arkitekter

De kan få förtur till lägenheter i Frihamnen

En fjärdedel av lägenheterna som byggs i Frihamnen ska ha betydligt lägre hyra än genomsnittet för nybyggda lägenheter. Nu har det kommunala bolaget Älvstranden kommit med förslag på hur lägenheterna kan fördelas.

  • Publicerad 16:00, 29 jun 2018

Det är politikerna som har beslutat att en fjärdedel av de nybyggda lägenheterna i Frihamnen ska ha en låg hyra för att få en större social blandning i staden.

Nu har tjänstemannen Kristian Käll på det kommunala bolaget Älvstranden, som äger marken, kommit med ett förslag på hur lägenheterna kan fördelas, det skriver tidningen Hem&Hyra.

– I Göteborg finns det omkring 680 barn vars familjer saknar fast bostad. Staden har ett program för att ge de hemlösa barnfamiljerna förtur till bostad, och studier har visat att det systemet både har stor träffsäkerhet och gör stor social nytta. Vi vill ansluta till den rutinen, säger Kristian Käll till tidningen.

Älvstranden vill låta 150 av de 275 billigaste lägenheterna gå till hemlösa barnfamiljer. Det skulle också vara en stor vinst för kommunen eftersom man då hade sparat kostnaden för att ha de här familjerna på vandrarhem och härbärgen.

En stor del av de billigaste och näst billigaste lägenheterna i Frihamnen skulle också gå till personer med låga inkomster enligt Älvstrandens förslag. Även andra grupper skulle kunna få förtur till lägenheterna. Kommunen skulle exempelvis själva kunna hyra lägenheterna och sedan hyra ut i andra hand till personer med olika typer av social eller medicinsk problematik.

Älvstranden förslag ska diskuteras på ett seminarium i Almedalen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG