Grammischans. Marcus Barck Sigvardsson och Tomas Edelgård har chans på en Grammis. Foto: Kai Martin

De kan få Grammis för sin barnsliga musik

De har roat barn – och vuxna – sedan 2002. Nu kan duon Longkalsong vinna en Grammis för albumet "Upptäckarklubben".

  • Publicerad 17:00, 29 maj 2021

Det är ju en väldigt ärlig publik vi möter. De går om det är tråkigt. Eller somnar.

Mötet i Värnamo folkets park 2004 var lyckosamt för de båda Göteborgsmusikerna Tomas Eldegård och Marcus Barck Sigvardsson.

Plötsligt var de redo för en USA-turné med sitt projekt Longkalsong med inriktningen att roa barn.

– När förslaget kom där tog vi det som ett skämt, säger Marcus Barck Sigvardsson då en semestrande svensklärare från Orange County i Kalifornien kom med idén.

Men det blev verklighet och Longkalsong har gjort flera turnéer i Staterna för att roa barn i åldrarna 4 till 9 år. Men det är förstås i Sverige som duon är mest aktivt och har varit så sedan starten 2002.

– Det är ju en väldigt ärlig publik vi möter. De går om det är tråkigt. Eller somnar, säger Marcus Barck Sigvardsson.

Till dags dato har det blivit mängder med föreställningar och fem album. Där är det senaste nu Grammisnominerat med chans att knipa hem det prestigfylla priset vid årets Grammisgala 3 juni.

– Vi har redan tagit ut segern i förskott, skämtar Tomas Eldegård.

– Förra året togs kategorin "Årets barnalbum" bort. Men det blev ett ramaskri. Därför kan vårt album från 2019 finnas med.

Longkalsong inspiration är hämtad från lite olika håll.

– Vi växte upp med Jojje Wadenius, Barbro Hörbergs texter, Trazan & Banarne, men blev också påverkade av Povel Ramels texter, menar Tomas Eldegård.

Longkalsong

Är: Tomas Eldegård och Marcus Barck Sigvardsson, även kallade Tompa & Mackan. De är ett band, bildat 2004, som spelar visor och sånger med inriktning mot en barnpublik och spelar över hela landet där det finns barn. De turnerar även i Norge och USA.

Bor: I Göteborg.

Aktuella: Grammisnominerade för "Upptäckarklubben".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00