De kastar loss mot ett år i frihet

De sa upp sig, sålde lägenheten och nu renoverar de en 40 år gammal segelbåt som ska ta dem ut på sitt livs äventyr. Snart lämnar Ellen Jönsson och Anders Larsson ekorrhjulet och sätter kurs mot Karibien.

  • Publicerad 13:43, 4 jun 2022

Man har en bild av långseglare som sitter och äter ut en konservburk och det är möjligt att det blir så mot slutet av atlantseglingen.

Redan på andra dejten berättade Anders Larsson om en dröm han länge haft: Att segla jorden runt.

– Och det var inte jag sen med att haka på. Jag tyckte det lät kul och äventyrligt, säger Ellen Jönsson.

Två år senare står Majornaparet i Fiskebäcks småbåtshamn och slipar på sin Freja, en 40 år gammal engelskbyggd segelbåt av märket Trident voyager 35, som de nu rustar upp helt på egen hand.

– Vi är här ute nästan varje dag. Fördelen med att köpa en gammal båt och renovera är att man lär känna varenda liten del av den. När man lämnar Sverige måste man kunna göra mycket själv, säger Anders.

Första stopp Kanarieöarna

Båten är stor och tung med en lång köl, vilket anses ge stabilitet i vattnet vid svåra väderförhållanden – som under deras kommande atlantsegling.

Det blir inte riktigt jorden runt, men nära på.

När de kastar loss från Hinsholmen siktar de på att vara borta i ett år och målet är att ta sig till Karibien.

Från Norge kommer de att runda Danmark för att sedan jobba sig ner längs Europas västkust med sikte mot Gran Canaria.

– Vi har en tidsplan på ungefär tre månader ner till Kanarieöarna, så framåt november räknar vi med att vara där och ha börjat förbereda för en tre veckor lång seglats över Atlanten, säger Ellen.

Inställda resor – då hoppar vi i båten

"Ett år av frihet"

Under våren har de sagt upp sig från sina jobb, Ellen från sin anställning som fysioterapeut och Anders från arbetet som maskinist till sjöss.

Lägenheten i Majorna är såld och i slutet av juni flyttar de ut till båten.

– Det blir ett år av frihet och utan måsten. Vi ser det som återhämtning, att få perspektiv på livet, men även som en möjlighet att få resa och se olika kulturer. Sedan får vi se vad livet har att erbjuda när vi kommer tillbaka, säger Ellen.

Lådor med godis

Fram till avresan går så gott som all deras vakna tid åt till att förbereda båten och planera för vad de ska packa med sig. Men särskilt många konservburkar blir det inte.

– Man har en bild av långseglare som sitter och äter ut en konservburk och det är möjligt att det blir så mot slutet av atlantseglingen. Men mestadels kommer vi att vara inom någorlunda räckhåll från affärer så det lär knappast bli ett år på ravioli, säger Anders.

Vad de däremot inte räknar med att kunna köpa är hans favoritgodis.

– Vi kommer att få packa med oss flera lådor med ferraribilar, skrattar Ellen.

Seglade över Atlanten: "Var riktigt illa"

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47