De lär sig simma ut i världen

Från att inte kunna simma till deltagare i en internationell tävling i undervattensrugby. Den resan har tjejerna i team Phoenix gjort. Trots lång väg till sena träningspass för många av deltagarna.

  • Publicerad 06:30, 14 apr 2019

Vi vann tävlingens Fair play-pris.

När Göteborg Direkt träffade tjejerna för knappt två år sedan var några rädda för vatten och flera kunde inte simma. Nu har ett tiotal tjejer från integrationsprojektet Phoenix deltagit i en internationell tävling i undervattensrugby, nystartade Ladies Amager Cup, en av Europas få damturneringar.

De går till botten med simkunnigheten

– Vi kom sist och det visste vi, säger Leandra Caldarulo, projektledare och coach för team Phoenix och ordförande i Felix Dykförening.

– Vi vann tävlingens Fair play-pris och det var väldigt uppskattat. Jag var jättenervös innan vi skulle åka för hur de aktiva skulle uppleva det. Men det gick jättebra. Vi spelade sex matcher totalt och alla tyckte det var kul vill tävla igen, fortsätter hon. 

Spelar undervattensrugby

Integrationsprojektet Phoenix startade under 2017. Initialt var planen att ta in 25 flickor och kvinnor i simskola med målet att fem skulle vilja lära sig spela undervattensrugby och att två av dem skulle stanna permanent i klubben. Men intresset var större än förväntat.

– Vi har haft ungefär 90 individer som har deltagit regelbundet i vår verksamhet och ungefär 45 av dem är simkunniga nu. På våra damträningar i undervattensrugby har vi ett gäng på 16 kvinnor och 10 var med på tävlingen i Köpenhamn. Fler ville följa med men de har inte fått sina uppehållstillståndskort, så de kunde tyvärr inte följa med.

För sent på vardagar

Intresset för simning och den udda vattensporten håller i sig och projektet erbjuder träning för endast kvinnor och mixade grupper på Frölundabadet och på Valhalla.

– Vi har en bassängtid mellan 20.30 och 21.30 på torsdagar. Många tjejer bor inte i närheten utan i nordöstra Göteborg så att träna så sent blir problematiskt. Många går på gymnasiet och kommer hem väldigt sent, säger Leandra Caldarulo.

Men bassängtiderna för föreningar är få och vuxensimskolor prioriteras.

– När vi vet hur många vuxentider det blir, ska jag gå ut erbjuda föreningar tider utöver det och allmänhetens tid. Men som det ser ut nu ligger föreningstiderna sent på vardagar på Frölundabadet, säger Linda Borg, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Trots långa restider och sena pass beskriver deltagarna verksamheten i positiva ord:

Bra kondition, jätteintressant, oväntat.”

”Kul, bra ledare. Känner mig glad innan och efter simningen”

Undervattensrugby

Utövas under vattenytan i 3,5-5 meter djupa bassänger.

Spelarna har blå eller vita mössor och har baddräkt/badbyxor, mask, snorkel och simfenor.

Går ut på att placera en boll i motståndarens korg som är placerad på bassängens botten.

Varje lag består av en trupp på 15 spelare, varav 12 spelare deltar i en match. Sex spelare befinner sig i vattnet samtidigt. Byten sker regelbundet.

Den effektiva speltiden är 2x15 minuter.

Visa merVisa mindre