De lokala coronaråden står fast

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Nu förlängs de skärpta restriktionerna fram till Lucia.

  • Publicerad 15:29, 19 nov 2020

Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare VGR Foto: Catharina Fyrberg/VGR

De lokala råden som infördes den 29 november var tänkta att gälla fram till i dag, den 19 november. Nu blir det ingen lättnad av restriktionerna.

Under torsdagen fattade Folkhälsomyndigheten tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutet att de lokala råden ska gälla till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

Viktigt att följa råden

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland. 

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar och i dagsläget vårdas 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har hundra inneliggande patienter med bekräftad covid-19, 16 av dem på IVA.

Förlängningen av råden gäller i Västra Götaland, Stockholms och Östergötlands län.

Det här gäller

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Undvik om möjligt fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Verksamheter

Verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att alla ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: VG-regionen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40