De lyfter fram 1000 historiska kvinnor

Har du lärt dig lika mycket om historiska kvinnor som om manliga? Många anser att kvinnor har fått för lite utrymme i historielitteraturen. Det ska nu ändras på genom ett nytt webblexikon, bestående av 1000 historiska kvinnor.

  • Publicerad 05:30, 8 mar 2018

Den 8:e mars invigs SKBL (Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Bakom projektet står professorer vid Göteborgs Universitet. I databasen finns 1000 st texter om olika kvinnor som på något sätt gjort avtryck i historien.

– Det finns otroligt många kvinnor att lyfta fram. Det som slår en mest när man plockar fram alla dessa kvinnor är att de inte är förtjänt förbisedda. De har gjort insatser som inte har synts men som är väldigt viktiga, säger Lisbeth Larsson som är professor i litteraturvetenskap och en av projektledarna.

Kvinnor underrepresenterade

Texterna är skrivna av närmre 400 specialister under 2 års tid. I stora svenska biografiska lexika utgör kvinnor endast 5-10 procent av persongalleriet, enligt SKBL, vilket är en stor anledning till att lexikonet blev till.

– Generellt lever vi i ett patriarkalt samhälle. Sen skriver man ju om det man är intresserad av, om man är intresserad av kungar så blir det kungar. Sen har det ju varit så i historien att det som män gör har ansetts vara intressant och alltså då skrivits mer om, säger Lisbeth Larsson.

– De juridiska villkoren har under lång tid begränsat kvinnors utrymme i samhället. De har därför hindrats från att i egna namn göra avtryck i offentligheten, säger Marie Sjöberg, professor i historia och en av deltagarna i projektet, i ett pressmeddelande.
 

Genomslag och förbättring förväntas

Efter invigningen kommer databasen vara tillgänglig för alla. Privatpersoner, skolor, forskare med fler kommer kunna hitta fakta om historiska kvinnor. Tillgängligheten och kvalitén ska enligt Lisbeth Larsson leda till att fler får bredare kunskap och förståelse för hur kvinnor har påverkat Sverige.

– Jag tror att detta lexikon kan bidra till en förändring. Jag tror att det kommer används jättemycket i skolan, i alla specialarbeten och i alla uppgifter man ska göra. Plus att det är väldigt lätt att hitta för allmänheten.

Lisbeth Larsson har önskat att få göra ett sånt här lexikon i ungefär 15 år och har sedan många år tillbaka sökt bidrag flera gånger om. För tre år sedan gav Riksbanken godkännande att finansiera genom bankens Jubileumsfond och lexikonet kunde bli till.

– Jag hoppas att alla ska applådera och tycka att det är fantastiskt, och det tror jag också att de kommer att göra.  Jag är säker på att det kommer få ett stort genomslag.

Vi är GBG

    Vi är GBG