De målar upp sin egen framtid

De är målare från tre olika länder: Irak, Syrien och Eritrea. Genom Hermods arbetsmarknadsutbildning för måleri i Angered har de hittat både gemenskap och förhoppningsvis en biljett ut i det svenska arbetslivet.

  • Publicerad 07:15, 2 dec 2017

I ett industriområde bara ett stenkast från Angered centrum håller Hermods måleriutbildning till. Utbildningen bedrivs i samverkan med Arbetsförmedlingen och målet är att deltagarna ska få jobb samtidigt som de integreras i samhället. Just nu har utbildningen ett 30-tal deltagare, alla målare i grunden, som förbereder sig för att få sina kunskaper validerade.

Lokalen är uppbyggd som en arbetsplats och varje dag är upplagd som en vanlig arbetsdag från sju till fyra.

– Här är vi alla kollegor, avsett om du är lärare eller deltagare. Alla äter lunch tillsammans och snackar på rasterna, säger Dan Bertilsson, lärare.

Trygg arbetsmarknad

Yahya Aljaberi från Irak har sedan han kom till Sverige jobbat ett år i en tobaksbutik, men nu vill han tillbaka till målaryrket.

– Jag älskar yrket, det är ett bra jobb.

Feras Salam från Syrien menar att målaryrket innebär en trygg framtid.

– Arbetsmarknaden är bra och det kommer alltid att finnas jobb. Det bästa tycker jag är att få lämna något fint efter sig.

Som längst sträcker sig utbildningen över 37 veckor, men det är individuellt hur länge man behöver gå för att klara valideringen. Parallellt med praktiska och teoretiska övningar får deltagarna även undervisning i SFI (Svenska för invandrare). Eftersom intaget är löpande är det en stor omsättning på deltagare.

Motiverade deltagare

– Det är fantastiskt att se hur skickliga de är på att acceptera varandra, trots allas olika bakgrund. De allra flesta är också väldigt motiverade, säger Dan Bertilsson.

Tezfazgi "Tez" Beyene Aberha från Eritrea inspireras både av hantverket och den sociala delen.

– Som målare skapar du någonting tillsammans med andra och gemenskapen är viktig. Här skrattar och skojar vi som en familj.

Alla tre har bara några veckor kvar på utbildningen och snart har det blivit dags att börja fila på cv:t som förhoppningsvis blir biljetten till ett jobb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG