De möts varje fredag för att rädda stan
Avenykrogen Joe Farelli's är numera mötesplats för hela Göteborgs besöksnäring. Varje fredagsmorgon sluter krögare och hotellägare upp för att tillsammans kräva stöd och förändring för att överleva pandemin.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 26 mar 2021
Vi har en tradition, att när det gäller Göteborgs bästa då är vi inte konkurrenter utan kollegor.
– Välkomna, till den åttonde fredagen här på Farelli’s.
Lalle Morberg nickar igenkännande mot skaran som har samlats i hans restaurang på Avenyn. För det är inte de typiska kroggästerna som sitter utspridda vid de hemtrevligt dukade borden.
Det är andra restauratörer, hotell- och butiksägare, Göteborg & co:s vd och en och annan politiker på såväl riskdags- som kommunnivå. Digitalt medverkar nästan lika många.
Bönfors (C): ”Alkoholstoppet går att ifrågasätta”
”Sker det inte en kraftig förändring nu får vi se en bransch som kommer att självdö trots att vi ropar på hjälp.”
Tareq Talyor, krögare och välkänd tv-kock, har första ordet på videolänk.
Syftet med fredagsträffarna är att personer från besöksnäringen ska möta beslutsfattare öga mot öga för att med egna ord beskriva konsekvenserna av uteblivna stöd och restriktioner som de flesta i samlingen anser vara grundlösa.
Hot och utmålas som skurkar
Resultatet är att många företag nu står på raden till konkurs. Men det handlar lika mycket om alla människor i branschen.
Allt från hur krögare hotas för att de håller öppet och att flera bemöts som tvivelaktiga när de ansöker om ekonomiskt stöd till frustrationen i att behöva avskeda personal.
Branschen förlorar viktig kompetens samtidigt som tusentals personer – många unga och timanställda – har mist sitt levebröd.
– Vi hoppas att de kommer tillbaka men många har säkerligen gått till andra branscher eller går på a-kassa, säger Daniel Brookes, Park Lane och vice ordförande Göteborgs restaurangförening.
Han poängterar vikten av stimulansåtgärder på längre sikt.
– Vi är i ett jättetufft läge och behöver kunna planera långsiktigt för att öppna upp och vara en attraktiv arbetsplats igen.
Ordet är fritt. Människor från branschen berättar om tuffa situationen som pandemin har skapat. Foto: Lina Isaksson
Kollegor inte konkurrenter
Och när han säger ”vi” handlar om hela stadens servicebransch.
– Vi har en tradition, att när det gäller Göteborgs bästa då är vi inte konkurrenter utan kollegor. Vi är beredda att gå ihop för att se till att det fattas bra beslut som gynnar hela näringen för då kommer det också även att gynna varje enskild aktör, säger Eva Dunér som driver Mc Donalds-restauranger och är ordförande Visita Västra.
Prick klockan tio rundar Lalle Morberg av fredagsträffen. Då har även en rad politiker från vänster till höger fått chans att uttrycka förståelse och löften om snabbare beslut.
– Vi kör igen nästa vecka. Det är jätteviktigt att ni kommer tillbaka för vi gör skillnad