De möts varje fredag för att rädda stan

Avenykrogen Joe Farelli's är numera mötesplats för hela Göteborgs besöksnäring. Varje fredagsmorgon sluter krögare och hotellägare upp för att tillsammans kräva stöd och förändring för att överleva pandemin.

  • Publicerad 05:30, 26 mar 2021

Vi har en tradition, att när det gäller Göteborgs bästa då är vi inte konkurrenter utan kollegor.

– Välkomna, till den åttonde fredagen här på Farelli’s.

Lalle Morberg nickar igenkännande mot skaran som har samlats i hans restaurang på Avenyn. För det är inte de typiska kroggästerna som sitter utspridda vid de hemtrevligt dukade borden.

Det är andra restauratörer, hotell- och butiksägare, Göteborg & co:s vd och en och annan politiker på såväl riskdags- som kommunnivå. Digitalt medverkar nästan lika många.

Bönfors (C): ”Alkoholstoppet går att ifrågasätta”

”Sker det inte en kraftig förändring nu får vi se en bransch som kommer att självdö trots att vi ropar på hjälp.”

Tareq Talyor, krögare och välkänd tv-kock, har första ordet på videolänk.

Syftet med fredagsträffarna är att personer från besöksnäringen ska möta beslutsfattare öga mot öga för att med egna ord beskriva konsekvenserna av uteblivna stöd och restriktioner som de flesta i samlingen anser vara grundlösa.

Hot och utmålas som skurkar

Resultatet är att många företag nu står på raden till konkurs. Men det handlar lika mycket om alla människor i branschen.  

Allt från hur krögare hotas för att de håller öppet och att flera bemöts som tvivelaktiga när de ansöker om ekonomiskt stöd till frustrationen i att behöva avskeda personal.

Branschen förlorar viktig kompetens samtidigt som tusentals personer – många unga och timanställda – har mist sitt levebröd.

– Vi hoppas att de kommer tillbaka men många har säkerligen gått till andra branscher eller går på a-kassa, säger Daniel Brookes, Park Lane och vice ordförande Göteborgs restaurangförening.

Han poängterar vikten av stimulansåtgärder på längre sikt.

– Vi är i ett jättetufft läge och behöver kunna planera långsiktigt för att öppna upp och vara en attraktiv arbetsplats igen.

Ordet är fritt. Människor från branschen berättar om tuffa situationen som pandemin har skapat. Foto: Lina Isaksson

Kollegor inte konkurrenter

Och när han säger ”vi” handlar om hela stadens servicebransch.

– Vi har en tradition, att när det gäller Göteborgs bästa då är vi inte konkurrenter utan kollegor. Vi är beredda att gå ihop för att se till att det fattas bra beslut som gynnar hela näringen för då kommer det också även att gynna varje enskild aktör, säger Eva Dunér som driver Mc Donalds-restauranger och är ordförande Visita Västra.

Prick klockan tio rundar Lalle Morberg av fredagsträffen. Då har även en rad politiker från vänster till höger fått chans att uttrycka förståelse och löften om snabbare beslut.

– Vi kör igen nästa vecka. Det är jätteviktigt att ni kommer tillbaka för vi gör skillnad

Fredagar på Farelli's:

Arrangeras av:

Visita Västra som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv,

i samarbete med

Göteborgs Citysamverkan som är en ideell icke vinstdrivande medlemsorganisation. Medlemmarna är Göteborgs Stad, Innerstaden Göteborg AB, Avenyn Paradgatan i Göteborg AB och Nordstans Samfällighetsförening.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00