De odlar asfaltsblommor

Asfaltsträdgården på Ringön är ett grönt och färgsprakande paradis insprängt mellan gråa lagerlokaler. Det är en kommersiell odling som under säsong har öppet för självplock av grönsaker och blommor.

  • Publicerad 12:00, 29 maj 2021

Jag tycker att det är kul att se hur mycket ätbart man kan få genom att odla på en liten yta.

En ihärdig betongborr sätter ljudkulissen. Då och då kör en långtradare förbi med material till en av de många industrierna som omgärdar Asfaltsträdgården.

Men trädgården – bestående av ett 30-tal pallkragar, ett växthus och diverse sittgrupper –känns trots ljuden fortfarande som en oas mitt på Ringön. Och under helgen, då trädgården vanligtvis är öppen för besökare, är ljudbilden desto lugnare.

– Många blir positivt överraskade när de kommer hit. Mest förvånade verkar de bli för att det är större än vad man kanske kan tro, säger Calle Vanhainen.

Bidrar till en grön stadsmiljö

Marken där Asfaltsträdgården ligger arrenderas av kommunen. Målet har sedan början varit att skapa en stadsnära, kommersiell odling. Det förklarar Emelie Bodemyr, som varit med och drivit trädgården under tre odlingssäsonger.

– Vi ingår i Göteborgs stads mål att skapa en grönare stadsmiljö. Men vi är inte en odlingsförening där privatpersoner kan hyra pallkragar och odla till sig själv. Vi säljer det som vi odlar, berättar Emelie Bodemyr.

Emelie är utbildad inom trädgård och jobbar till vardags på Botaniska trädgården. Förutom ett stort trädgårdsintresse är hon lite extra intresserad av de praktiska delarna av en småskalig odling.

– Jag tycker att det är kul att se hur mycket ätbart man kan få genom att odla på en liten yta, säger hon.

Betor populära

Trots den lite tröga starten på odlingssäsongen, med kylan som största hindret, har det nu börjat bli grönt i pallkragarna och i växthuset. För varje säsong utvärderar de vilka grödor som har varit mest populära säger Emelie.

– Förra året var polkabetorna poppis, det odlar vi mer av i år. Sedan måste vi även anpassa oss till de förutsättningar som odling i pallkragar ger. Vi odlar hellre grönkål som växer på höjden än vitkål som tar mycket plats och inte ger lika stor skörd, säger Emelie.

Självplock på helger

Men hur går det då till om man som privatperson skulle vilja köpa närodlat från Ringön? På Asfaltsträdgårdens Facebook-sida kommunicerar föreningen ut vilka dagar och tider som gäller för självplock. Generellt kan man säga att det sker under odlingssäsong och i regel under helger.

– Sedan är det klart att om man ser oss i trädgården och arbetar så kan vi öppna upp den för spontanbesök, det är inte några problem, säger Emelie Bodemyr.

Tips odling pallkragar

När du sår dina frön, sätt dem i rader. Då blir det lättare i början att skilja vad som är ogräs när man rensar.

Vattna ordentligt. Att odla i pallkragar kräver mer bevattning än vad man kan tro.

För att maximera hur många grödor man kan ha i sin pallkrage är ett tips att bland högväxande blommor och grönsaker, med de som växer tätare marken.

Visa merVisa mindre

Asfaltsträdgården. Foto: Lovisa Hansson

Vi är GBG