De öppnar Göteborgs första kattkafé

Kattälskare och hemlösa djur ska kunna mötas på Göteborgs första kattkafé. I september öppnas dörrarna till Purrfect Café i Göteborg. Samtidigt flyttar fyra näpna kattungar in.

  • Publicerad 15:00, 26 jun 2021

Förhoppningen är att vi kan vara till hjälp med utplaceringen av katter som lämnats in.

Kattungarna är bara sex veckor när GöteborgDirekt hälsar på. Än så länge bor de hemma hos Rebecca Månsson och sin kattmamma Mini-Li. Lokalen där kattkaféet ska öppna är inte färdigställd än och ungarna behöver växa till sig lite innan de flyttar ut.

– Tanken är att de ska bo på kaféet på heltid i höst, säger Alice Jellbin.

Trots att kattkaféer är ett välkänt fenomen på många håll i världen har det funnits ett tomrum i Göteborg. När Purrfect öppnar blir det första gången göteborgarna får en möjlighet att fika och adoptera en katt på samma gång. Förutom de fyra kattungarna finns det plats för lika många hitte-katter på kafét.

– Vi samarbetar med olika katthem och ideella föreningar. Förhoppningen är att vi kan vara till hjälp med utplaceringen av katter som lämnats in till dem, säger Rebecca Månsson.

Stockholm inspirerar

Idén att öppna ett kattkafé väcktes för något år sedan när Alice Jellbin fick en Stockholmsresa av sin man i 40-årspresent. Vistelsen inkluderade ett besök på Sveriges första kattkafé i Vasastan.

– Trots att jag har tre katter hemma ville jag aldrig gå därifrån. Jag insåg att det här var något som saknades i Göteborg, berättar hon.

Så fort hon var tillbaka på djursjukhuset Anicura, där hon jobbar som djurvårdare, presenterade hon förslaget för sin kollega som nappade omedelbart. Djursjuksköterskan Rebecca Månsson hade precis sagt upp sig från jobbet för att flytta utomlands, när Corona satte stopp för hennes planer.

– Jag är kattälskare och entreprenör. Projektet var perfekt för mig, säger hon.

Katter som far illa

I sitt arbete på djurkliniken möter Rebecca och Alice ofta hemlösa, skadade katter. Ibland är djuren så tilltufsade att de måste avlivas.

– Det är oerhört tragiskt att folk skaffar djur så lättvindigt. Den som vill ha en katt måste räkna med att det kostar såväl känslomässigt som ekonomiskt, säger Rebecca.

Nu hoppas Alice och Rebecca att de ska kunna bistå med sina kunskaper på Purrfect Café. Inte bara med rådgivning till presumtiva kattägare, utan även med föreläsningar och workshops. Kattyoga och webbförsäljning är andra idéer.

– Vi känner oss väldigt efterlängtade. Vi har redan 1 300 följare på Instagram som bara väntar på att vi ska öppna, säger Alice.

Purrfect Café

Öppnar i september på Sveagatan i Göteborg.

Inriktningen blir lättare rätter, smörgåsar och fikabröd, glutenfritt och vegetariskt.

Maten tillagas och hämtas i en separat del av lokalen.

Katterna bor i kafédelen, där det finns möjlighet för gästerna att umgås med dem.

Det kommer att finnas plats för 12–16 besökare samtidigt, med chans till drop-in.

Ett besök varar i 90 minuter och beräknas kosta omkring 169 kronor per person.

Åldersgräns 10 år.

Det finns också planer på att arrangera specialbokningar för grupper, till exempel förskolebarn och äldreboenden.

Visa merVisa mindre