Systrarna Werner. Sahell och Sahar Olady serverar fika i Billdals park.

De öppnar kafé i Billdals gård i sommar

Äntligen öppnar en del av Billdals gård för besökare. Trädgårdsmästarbostaden förvandlas till kafé i Systrarna Werners regi. Samtidigt fortsätter Higab att leta efter hyresgäster till huvudbyggnaden.

  • Publicerad 12:58, 5 maj 2021

Många har väntat och undrat över vad som händer med gården i Billdals park. Nu har fastighetsägaren Higab kommit ett steg på vägen. Den hundraåriga trädgårdsmästarbostaden har fått nya hyresgäster.

– Kaféet kommer öppna i sommar, men redan till Valborg serveras en enklare meny från en foodtruck. Det blir allt från sallader, mackor och korv med bröd till pannkakor, glass och fika, säger Sahar Olady.

Historiskt: Lyssna på poddavsnittet om Billdals gård här.

Idén att utveckla ett kafé i tjänstebostaden kommer från syskonen Sahar och Sehell Olady som tecknat hyresavtal med Higab. Namnet Systrarna Werner har inspirerats av industrimannen Gustaf Werner, som ägde Billdals gård under första halvan av 1900-talet.

Societetens sommarresidens blev filmisk lyxbordell

– Målet är att utveckla och levandegöra Billdals Gård eftersom vi önskar att alla göteborgare ska kunna ta del av den här kulturmiljön, säger Thomas Rasmussen, fastighetsförvaltare på Higab.

Samtidigt fortsätter upprustningen av huvudbyggnaden. Renoveringen av utsidan är klar och under året fortsätter arbetet på insidan och källarplanet. Bland annat kommer ett helt nytt kök att uppföras för att inte göra inverkan på det befintliga köket.

På sin webbsida söker Higab nu efter hyresgäster som kan presentera ett ”spännande restaurangkoncept”. Lokalen som erbjuds är 550 kvadratmeter stor och innefattar både källar- och entréplanet.

Billdals gård

Billdals Gård byggdes på 1860-talet som sommarbostad åt grosshandlaren och kommunpolitikerna James R Dickson.

Gården har därefter ägts av andra kända göteborgare som Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner.

Arkitekturen är starkt inspirerad av nyrenässansen och mycket av den ursprungliga interiören finns kvar.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG