De protesterar mot förskolebygge mellan husen

Boende i Bergsjön har protesterat mot placeringen av en ny förskola i över två år. Anledningen är förskolans läge – områdets gröna, bilfria mötesplats. Att kullen försvinner framgick inte i byggplanerna, menar grannarna.

  • Publicerad 05:30, 13 aug 2020

De har skövlat träden, öppnat upp bilväg in på bilfritt område och satt upp stängsel och börjar schaktarbetet.

– Kullen är en mötesplats för alla som bor på Merkuriusgatan och runt om. Platsen går att jämställa med en festival när alla är ute och leker och njuter av vädret, säger Sara Kjelling som bor i området.

Men snart kan den omtyckta kullen var jämnad med marken när en ny förskola ska byggas på platsen.

De boende i området menar att förskolans tänkta läge inte framkom tydligt nog när byggplanerna, som även innehåller 300 bostäder, fick grönt ljus år 2017.

– Vi fick massvis med information om byggplanerna men förskolans exakta läge framgick ingenstans. Alla utgick ifrån att förskolan skulle byggas där den som ska rivas står. Vi skulle ha protesterat tidigare om vi visste, säger Sara Kjelling.

Dataspel gav unga ny bild av Bergsjön

Kommunen å andra sidan uppger till Svt Väst att man följt de rutiner som finns för att informera invånarna på Merkuriusgatan om bostäderna och den nya förskolans placering.

– Vi har inte på något sätt mörkat det, utan den har varit med hela tiden och syns i de handlingar som varit ute, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

"Skövlat träden"

Trots att de boende har lämnat in omkring 300 namnunderskrifter till kommunfullmäktige, överklagat bygglovet till både Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen är bygget nu igång.

– Det sista överklagandet har vi fortfarande inte fått avslag på. Ändå har de skövlat träden, öppnat upp bilväg in på bilfritt område och satt upp stängsel och börjar schaktarbete så snart de kan. Det här är innan de ens har fått bygglov, säger Sara Kjelling.