Seriehörnan är en göteborgsk kulturinstitution som sedan starten 1986 lockat sina besökare. Det var då som Tony Lundin tillsammans med en brevbärarkollega startade verksamheten vid hörnet Värmlandsgatan/Fjärde Långgatan. Med tanke på butikens placering – och vad som fanns däri – var namnet givet: Seriehörnan.

– Efter att de jobbat klart på Posten vid tolvtiden gick de till butiken, säger Hans Rothenberg, moderat riksdagsledamot som tillsammans med en brokig skara om ett 20-tal serienördar tillsammans ska driva Seriehörnans verksamhet vidare.

Försökte sälja

Ytterligare en av dem är Mats Jönsson, punkbandet Attentats sångare.

– Tony Lundin gick bort 27 september förra året. Vi som gick till Seriehörnan trodde alla att vi var unika besökare. Hans, till exempel, träffade jag först efter Tonys död. Men det var till Seriehörnan som man gick för att tjöta, snacka fotboll eller diskutera tipsraden, säger han.

– Ja, alla här trodde att vi var hans enda vän. Men till begravningen kom cirka hundra personer, fortsätter Hans Rothenberg.

Bland begravningsgästerna var det fyra som snabbt tog initiativet till att försöka ta över verksamheten: Punkaren, politikern, polaren och professorn. De fyra p:na står för Mats Jönsson, Hans Rothenberg, Robin Magnusson och Göran Lindahl.

– Dödsboet försökte sälja verksamheten utan framgång. Då fick vi köpa det förmånligt, säger Mats Jönsson.

– Vi hade ett möte i januari för att se hur intresset var att ta över Seriehörnan. Vi blev totalt ett 20-tal och i våras startade vi en ekonomisk förening för att driva Seriehörnan. Vi tappade fart nästan med en gång då Mats blev sjuk, så allt har tagit längre tid än vad det var planerat, säger Hans Rothenberg.

Inte vinstdrivande

Seriehörnans ekonomiska förening är inte vinstdrivande. Istället ska allt överskott gå tillbaka till butiken. När GöteborgDirekt hälsar på en vecka innan nyöppningen är det en febril verksamhet i lokalen. Så har det varit under hösten med sorterande och iordningställande av allt. För nu i helgen öppnar Seriehörnan igen efter ett drygt års stängning.

– Vi ser oss som en bärande del av Göteborgs seriekultur, säger Hans Rothenberg som tillsammans med de andra cirka tjugo kommer jobba på frivillig basis för Seriehörnans och seriekulturen i Göteborgs bästa, säger Hans Rothenberg.

– Det är viktigt att Seriehörnan får vara kvar, ett ställe för serier och något som är typiskt för Göteborg. Samtidigt så är det för oss ett sätt att hylla en vän som har gått bort, fortsätter Mats Jönsson.