Sommarplats. Monika Tildevik och sonen Tristan har varit i Safirträdgården så gott som varje dag under sommaren. Foto: Johanna Roos

De sådde fröet till hela Tynnereds trädgård

Det började med några sådda blomfröer i dikeskanten längs gångvägen vid Safirgatan. Nu har Monika Tildeviks och 5-åriga sonen Tristans sommarprojekt Safirträdgården blivit en självklar mötesplats för barnen i området.

  • Publicerad 05:30, 25 aug 2020

Om barn får vara delaktiga i sin närmiljö kanske de tar hand om den i framtiden.

Med gatstenar som låg slängda i diket byggde de en rabatt. Några överblivna blomfröer har fyllt den med blommor – av alla de slag och i alla färger.

I en pallkrage växer jordgubbsplantor som räddats från en igenvuxen kolonilott tillsammans med smultron, basilika och timjan.

En trave böcker från förrådet skulle snart få sällskap av många fler som skänkts av grannskapet och ett enkelt bibliotek snickrades ihop.

Stenar som målats av sommarlovslediga barn i området pryder rabatterna och på berghällen ovanför har en regnbåge av vattenfärg tagit form.

– Om barn får vara delaktiva i sin närmiljö kanske de tar bättre hand om den i framtiden, säger tynneredsbon Monika Tildevik, som tillsammans med sonen Tristan, fem, skapat Safirträdgården i Tynnered.

Bättre sammanhållning

– Jag och min son har alltid gillat blommor och under våra promenader har vi satt fröer lite här och var för att folk ska bli överraskade.

Intresset växte när de spenderat mycket tid hemma under året och när de bestämde sig för att göra fint på en ödslig plats intill en gångtunnel vid Safirgatan började även andra i området att engagera sig.

– Det bara fortsatte och blev större och större. Under sommaren har vi varit här i princip varje dag och lärt känna väldigt mycket folk. Det har blivit en mycket bättre sammanhållning.

Med gatkritor på asfalten skrev Monika ner små program med enkla aktiviteter för barnen.

– Det har varit sagostund, maskerad, plantering och pyssel. En dag kom någon förbi med ett eget glasstånd och en annan kom en trubadur och spelade för barnen.

Fler planer

Hon har förvånats av hur mycket man kan göra utan att det behöver kosta pengar.

– En granne donerade penslar och färg, någon annan kom med en pallkrage, blomfröer har vi fått från olika håll och Fritidsbanken har lånat oss grejer till eventen.

Nu har Monika Tildevik fler planer för hur Safirträdgården ska fortsätta att växa och hon har sökt stipendium för att kunna göra fler aktiviteter för barnen.

Hon har även startat en facebooksida där eventen läggs upp.

– Jag vill att de ska känna att de hör hemma och samtidigt få möjlighet att lära sig om växter och smaka på saker de odlat själva. Nu ska jag försöka få till en städdag där barnen får plocka skräp och fika tillsammans.

Vi är GBG