De samlar skräckhistorier från psykiatrin

Att bli friskförklarad trots nysydda handleder, bli övermedicinerad och verbalt misshandlad är bara ett axplock av de skräckhistorier från psykiatrin som projektet Opsynliga samlat in. Förhoppningen: Att ställa makthavare till svars.

  • Publicerad 05:30, 5 feb 2019

Hanna Larsson, initiativtagare till projektet Opsynliga.se

Opsynliga.se är ett projekt som startats av fem personer från olika delar av Sverige, men med liknande bakgrunder. De alla förenas genom sina erfarenhet av psykiatrin från ett patientperspektiv.

– Jag har varit en del av psykiatrin sedan jag var tretton år. På grund av den vård jag fick försämrades mitt mående till något väldigt allvarligt. När jag blev frisk för ett år sedan bestämde jag mig för att det inte får vara såhär. Samhället måste veta vad som pågår bakom stängda dörrar, säger Hanna Larsson, initiativtagaren bakom projektet.

Inspirerad av #metoo-rörelsen från 2017-2018 ville de skapa en plats där människor kunde dela med sig av sina upplevelser. Men för att undvika de många fall av förtal som #metoo gav upphov till blev plattformen anonym.

– En anledning till att vi skapat projektet är för att människor som själva upplevt bristande vård ska kunna läsa berättelserna och inse att de inte är ensamma, säger Elias Larsson, psykologstudent på Göteborgs universitet.

Gemensamt för grundarna är att de tycker att skräckexemplen från psykiatrin som lyfts i media behandlas som enskilda fall.

– Vi vill visa att det existerar ett mönster inom psykiatrin, ett systemfel, säger Freja Lindstedt, student på Sahlgrenska Akademien.

– Vi vill nå makthavare, politiker, chefer och vårdare. Däremot tror vi inte att Opsynliga ensamt kan nå dit, men förhoppningsvis är det ett steg på vägen, säger Elias Larsson.

Sidan Opsynliga.se föddes den 28 Januari 2019 och de fem grundarna möttes direkt av en storm av insändare.

– Vi blev alla lite chockade över responsen. Med det är också skönt att det vi ville skulle hända faktiskt hände. Vi tänkte i början att "bara vi når en person så är det värt det", säger Elias Larsson.

På en vecka har 58 historier skickats in, allt från några meningar till flera sidor långa berättelser. Människor berättar bland annat att de har fått utså att bli bältade, övermedicinerade och verbalt misshandlade av vårdpersonalen.

– Man blir träffad. Man tänker "hur kunde detta hända". Det är ju inte ett projekt som gör en glad, säger Freja Lindstedt.

Trots många insändare är projektet långt ifrån över.

– Vi vill fortsätta sprida detta. Vi vill se vad som händer. Om vi får ett meddelande om att en utredning har tillsats för att omstrukturera psykiatrin eller om människor slutar att skicka in sina berättelser kanske vi stänger sidan. Vi är inte ensamma, vi är en del av en större rörelse och vill göra vår del, säger Elias Larsson.

Läs några av insändarna till Opsynliga.se här nedan.

”Du ser ju inte ut att må så dåligt, du skrattar ju”
Så sa en läkare till mig på en psykiatrisk akutmottagning efter att jag försökt ta livet av mig och hade nysydda handleder.

"Sluddrar fram att hon behöver hjälp och att hon inte kommer finnas mer dagen efter. Vårdaren säger att hen inte hinner prata då det är matdags på kliniken och lägger på luren. Hon dog morgon efter av en överdos"

Läkaren säger till mig ”nu är det värsta över och dina självskadebeteenden är inget att bry sig om, alla ungdomar skadar sig väl nu för tiden”

”Om du så mycket som smäller i en dörr kommer vi att lägga dig i bältessängen igen och då kommer du inte att få sova i din egen säng inatt”.

"Du får inte äta så mycket som du gör, du blir ju inte finare av det om du tror det"

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11