De sätter avtryck i Färjenäs

Till helgen lever Färjenäs upp lite extra med utställning och öppen trädgård. Det är keramikerna Ulrica Elmberg, Katrin Arnvik och Beate Leuthold som öppnar upp sin ateljé i utställningen Avtryck i Färjenäs. – Folk är positiva och nyfikna, det ger energi. Vi hoppas så klart på mycket folk, säger samordnaren Ulrica Elmberg.

  • Publicerad 14:00, 21 maj 2014

Det är inte nytt men görs i år i något större skala och under flera dagar den här gången. 16 utställare är med och samordnare är Ulrica Elmberg som har sin ateljé och butik ihop med Katrin Arnvik i samma hus på Karl IX:s gata som Färjenäs kafé.
– Vi kommer att ställa ut roliga hantverk i butiken men också i trädgård, bakgård, och på trottoaren. Ja, runt hela Kaffehuset med andra ord, säger Ulrica Elmberg.
Hon har anordnat liknande utställning vid jul och det blev ett enormt gensvar även om ordet marknad som de använde då ger andra förväntningar hos besökarna. Nu vill de vara tydligare.
– De är konst och hantverkskonst i olika tekniker. Vi tre är ju keramiker med ganska olika uttryck som kompletterar varandra. Det blir också en bokhörna för barn med högläsning av barnboksförfattaren Hanna Olausson och dessutom gästutställare med textilväskor och annat. Sedan vill jag att det ska hända något oväntat, jag skulle gärna vilja överraska med något riktigt galet, som en rosa älg eller en tågkupé att kliva in i. Vi får väl se, säger hon och ler.

Fantastisk miljö
Med sin verksamhet M.U.N.K  håller hon i vanliga fall till i Sävedalen men har i Färjenäs hittat en miljö hon drömt om.
– Här är fantastiskt och det finns så stora möjligheter. Trädgården är underbar och folk har också så många historier och minnen härifrån, det är så roligt, säger hon.
Under nästa helg kommer också kaféet att ha öppet och förhoppningsvis flera av de andra konstnärerna som verkar i området.  Det pågår också en hel del kursverksamhet i huset.
– Varje onsdag och torsdag är jag på plats och har öppet, då jag både arbetar själv med leran men även har barnkurser i keramik, berättar Ulrica Elmberg.

Mycket som händer
Hon hyr ateljén av Beate Leuthold som också bor i Färjenäs och driver galleri Tonart i samma hus. Här finns en spirande kulturell samverkan och kommunen vill bevara miljön så husen får inte rivas.
– Vi har kollektiv odling och hönshus och gerilla-
odling. Kulturyttringar i olika former spirar men det får också ta tid, säger Beate Leuthold om Färjenäs kulturmiljö och framtiden.
Här vill man ge besökarna skönhet. Och vila.
– Det finns så mycket positiva krafter och vi välkomnar det nya som växer fram i Färjenäs men vi vill inte stressa fram någonting. Det får växa fram. Bara vi väntar så kommer det till oss, säger hon.

Relaterad information

UTSTÄLLNINGEN  AVTRYCK i Färjenäs 23-25 majFärjenäs blommar ut i både färg och form i ett keramiskt möte i den lummiga trädgården med Katrin Arnvik, Ulrica Elmberg och Beate Leuthold. Dessutom massor med fiffiga, ömtåliga, praktiska och fyndiga hantverk av flertal intressanta personer i butiken/galleriet. Högläsning för barn på lördagen klockan 13.

När: Fredag  23 maj 14-18, lördag 24 maj 11-15 och söndag 25 maj 11-15.
Var: Färjenäs - butik, galleri & verkstad, sk ”Kaffehuset”, Karl IX:s väg 1
Pris: Fri entré

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00