Muralmålning. Konstnären S Camilla E har tidigare skapat målningar i offentliga miljöer.

De sätter färg på bortglömda platser

Ett gammalt pumphus i Kortedala smyckas med en muralmålning. Det är genom ett samarbete mellan Jubileumssatsningen Rain Gothenburg och Sätt färg på Göteborg som konstnären S Camilla E tar sig an väggen.

  • Publicerad 14:57, 5 jul 2020

Genom att konstnärligt lyfta fastigheter som vi ändå behöver renovera så skapas en finare, tryggare och mer intressant plats.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Jag blandar föreställande och abstrakta motiv, betraktaren kan uppfatta motivet på olika sätt. Min intention är att betraktaren skall få intryck av vatten i olika former i olika miljöer, säger konstnären S Camilla E som tidigare har skapat målningar i offentliga miljöer.

Det var när det gamla pumphuset i Kortedala var i behov av en fasadrenovering som man såg potential att samtidigt förgylla platsen. För konstprojektet har ett större syfte.

Lyfta bortglömda platser

Det handlar om att skapa mervärden för lokalbefolkningen och lyfta stadens bortglömda byggnader, vilket Jubileumssatsningen Rain Gothenburg bland annat verkar för.

– Genom att konstnärligt lyfta fastigheter som vi ändå behöver renovera så skapas en finare, tryggare och mer intressant plats, säger Magnus Mott, projektledare på Rain Gothenburg i ett uttalande.

Här får Blöteborg sin första regnlekplats

21 km konst

Förädlingen av pumphuset har kommit till genom ett samarbete mellan Rain Gothenburg och Sätt färg på Göteborg som också driver en jubileumssatsning under parollen 21 km konst.

I den sist nämnda konstsatsningen är både konstnärer och ungdomar med och skapar konst i det offentliga rummet.

Målningarna görs längs en sträcka mellan Blå stället i Angered till Röda Sten Konsthall vid Klippan, men genom samarbeten som detta även på andra platser i staden.

Blodröd gångtunnel förgyller Kviberg

Beskyddaren på plats i Hammarkullen

Rain Gothenburg

"Med regnet som utgångspunkt ska Rain Gothenburg tillsammans göra Göteborg mer attraktivt att bo i, driva verksamhet i eller besöka. Rain Gothenburg bidrar till att Göteborg upplevs som en kreativ stad nationellt och internationellt. Genom att vända regn till en möjlighet så strävar vi mot visionen att bli världens bästa stad när det regnar."

Källa: Göteborg Stad

Sätt färg på Göteborg..

... är ett färg- och utbildningsprojekt där flera aktörer arbetar tillsammans för att ge arbetssökande unga en chans till ett riktigt yrke som byggnadsmålare samtidigt som vi sätter färg på staden. Projektet drivs bland annat av Måleriföretagen i Väst, Framtidenkoncernen, färg- och kemiföretaget AkzoNobel, Göteborgs 400-årsjubileum 2021, Arbetsförmedlingen och är delfinansierat av Svenska ESF-rådet och Arvsfonden.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Väggmålning. Skiss av S Camilla E Boström, inför muralmålningen i Kortedala. Foto: Bildrättigheter: SCEB