De ska få Sjömanskyrkan att gunga

En klubbscen där kyrkans värderingar får lov att ta plats Och vice versa. När 50-tals ikonen Sjömanskyrkan öppnar upp för kultur och möten är det med Carl Johans pastorat i spetsen tillsammans med Stadsmissionen och kulturaktören Skeppet GBG.

  • Publicerad 18:10, 23 aug 2021

I Sjömanskyrkan, på toppen av Stigberget, har sjöfolk i flera decennier samlats med fartygen på lagom avstånd. Efter ett dramatiskt år där Stiftelsen Sjömanskyrkan tvingades sälja lokalerna står nu nya krafter redo att ta över.

– Vi går in i det här för att vi ser att det finns möjligheter till kulturella möten även där människors existentiella tankar och kyrkliga värden har en given plats. Det finns många kulturscener men denna är unik, säger kyrkoherde Anders Leitzinger i Carl Johans pastorat.

Han återkommer till visionen om Sjömanskyrkan som Folkens hus där Stadsmissionens restaurang Svinn och frivilligcentralen Oscar är två av flera verksamheter som bjuder in till möten och aktiviteter på entréplan.

Klart: De köper Sjömanskyrkan

Kreativt. I nya studion, i anslutningen till scenen hoppas Skeppet kunna spela in många livekonserter.

Skeppet. Salen i Sjömanskyrkan har alltid kallats Skeppet. Foto: Markus Andersson

Studio, scen och bar

Stena Danicas jätteskrov tornar plötsligt upp sig och skymmer panoramavyn över Lindholmskajen på älvstranden mittemot. En vanlig syn från den nybyggda studion på andra våningen där Jenny Roos och Pär Hagström nyligen flyttat in med sitt koncept – Skeppet.

– Det känns jätteroligt att få förvalta den här platsen. Vi fokuserar på tre saker, studion, en live scen och så småningom restaurang och en liten bar i anslutning till scenen, säger Pär Hagström, musikproducent.

Kyrkan som lokal inte är inte främmande för kulturduon som tidigare höll till på vinden i Matteuskyrkan, också i Majorna. Men när möjligheten kom att hyra in sig i Sjömanskyrkan passar de samtidigt på att vidga sin verksamhet med fler och större liveinspelningar i samband med konserter och som musikresidens.

Kalas och öppet hus

Och i salen, Skeppet utlovas ett bredare kulturutbud som sträcker sig från musik, teater och filmvisning till samtalskvällar och konferenser.

– Vi har tänkt att bygga ut scenen lite och försöka lyfta upp flygeln förstås, säger Jenny Roos, programansvarig.

Det är inte det enda som ska på plats. För den stora men varsamma renoveringen av stiliga 50-tals byggnaden får ta sin tid. I likhet med hela husets utformning och roll, menar Anders Leitzinger.

– Vår tanke när vi har sökt hyresgäster är att vi alla ska samverka och ha en inriktning att bjuda på fruktbara gränsöverskridande möten. Hit ska alla möjliga människor vara välkomna vare sig man har en tro eller inte.

Under öppet hus, 25 augusti bjuder alla aktörer tillsammans på en första glimt av nya Sjömanskyrkan – som folkens och kulturens hus.

Och att en ny kulturscen uppskattas märktes när biljetterna till Skeppets premiärkväll släpptes.

–  Det var ett enormt intresse, biljetterna tog slut direkt, säger Jenny Roos.

Kyrkoherde Anders Leitzinger i Carl Johans pastorat. Foto: Malin Lingnert

Sjömanskyrkan. Stiftelsen finns fortfarande kvar i bygganden liksom Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb. Foto: Markus Andersson

Öppet hus Sjömanskyrkan

När? 25 augusti, 2021

Var? Stigbergstorget

Hur? Hela Sjömanskyrkan är öppen för rundvisning samt musikunderhållning och mingel under dagtid.

Klockan 18:00 börjar Skeppet GBG öppningsfest på övervåningen tillsammans med Koloni – Slutsålt.

Visa merVisa mindre

Entréplan. Här ska Stadsmissions restaurang som lagar mat på svinn öppna. Foto: Markus Andersson

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00