Trafikolyckor. Studenter från Chalmers ska tillsammans med experter minska olyckorna i trafiken. Foto: Mostphotos

De ska minska trafikolyckorna i Göteborg

Förra årets skadades 4 220 personer och 28 omkom i trafiken i Göteborgsregionen. Nu går studenter från Chalmers och experter samman för att minska framtidens trafikolyckor.

  • Publicerad 12:03, 4 sep 2019

Göteborgsregionen

Göteborgsregionen omfattar kommunerna i Storgöteborg, det vill säga Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö, Alingsås och Lilla Edet.

I helgen arrangeras eventet ”101 Lives” där ett femtiotal studenter från Chalmers och experter inom teknikutvecklingsamlas för att under två intensiva dagar, med hjälp av olycksdata från Länsförsäkringar, skapa konkreta innovationer som ska minska antalet olyckor i trafiken.

– Som försäkringsbolag besitter vi en stor mängd unik data över bland annat var, när och hur olyckor sker i hela vår region. Under eventet kommer vi att släppa data så att deltagarna kan använda den som underlag för att tillsammans kreera och experimentera fram konkreta innovationer och åtgärder för ett hållbarare och säkrare Västsverige, säger Björn Schedwin, affärsområdeschef vid Länsförsäkringar.

Frågor som studenterna och experterna kommer sätta sig in i under dagarna är:

Hur kan man göra Göteborg till en säkrare stad att pendla till och från? När borde man av säkerhetssjäl ta cykeln istället för bilen till jobbet? Hur ska Göteborg bli en säkrare stad att köra bil eller cykla i under de stora ombyggnationerna som råder i staden.